Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 6. 16:15

Borús képet fest a magyar gazdaságról Brüsszel, de a kilábalást gyorsabbnak látja, mint Orbánék

Brüsszel erőteljesebbnek látja a magyar gazdaság visszaesését, mint a magyar kormány. Az Európai Bizottság szerint a magyar GDP 7 százalékkal fog csökkenni, míg az Orbánék azt állítják, csak 3 százalékkal lesz alacsonyabb. Jelentős a különbség.

Hirdetés

A portfolio.hu emlékeztet arra, hogy kedden jelent meg a kormány friss konvergencia programja, és ebben olvasható, hogy az idei nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékkal fog elmaradni a 2019-estől, míg az Európai Bizottság ennél lényegesen sötétebb képet fest a magyar gazdaság idei teljesítményéről, mert szerintük a visszaesés 7 százalékos lesz.

Bár a portfolio.hu külön nem tér ki rá, de tény, hogy az Európai Bizottság valamennyi tagállam esetében felmérte, mekkora gazdasági visszaeséssel számol Brüsszel. A felmérés eredményeiről az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja, a korábbi olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni számolt be szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyről a német közszolgálati csatorna, a ZDF adott hírt.

Ez utóbbinak azért is lehet jelentősége, mert a német GDP visszaesését a Bizottság 7, 5 százalékra tette, vagyis a magyar makrómutató romlása egyáltalán nem számít különlegesnek. Főleg, ha ehhez hozzátesszük, hogy a francia, spanyol és olasz adatok legalább olyan rosszak – ha nem rosszabbak –, mint a német és a magyar. A német gazdaság növekedését 2021-re 6 százalékra saccolták Brüsszelben, ami világossá teszi, hogy a 2019-es termelési szintet Európa gazdasági motorjának számító Németország jövőre még nem éri el. 

Az Európai Bizottság Magyarországot érintő számai bőven tartogatnak meglepetéseket. Akármilyen hihetetlenül hangzik: ezek között kellemeseket is. Brüsszelben úgy látják, hogy a válságos 2020-as évet követően az ország gazdasági talpra állásra sokkal lendületesebb lesz, mint azt a magyar kormány jövendöli. A Bizottság szerint, bár 2021-ben még nem érjük el gazdasági teljesítményben az „utolsó békeév” mutatóját, de 2020-hoz képest 6 százalékos GDP növekedéssel számolhatunk. Ez sokkal optimistább becslés, mint a kormányé, amely 3,8 százalékkal számol. 

A két becslés között a legnagyobb távolság a háztartások fogyasztása kérdésében mutatkozik. Ez a magyar kormány az idén is növekedni fog, 0,9 százalékkal, míg a Bizottság szerint 6 százalékkal csökkenni. A következő évre mindkét számítás erőteljes növekedést mutat. A hazai becslés szerint ez 3,8 százalék lesz, míg az unió szerint 6 százalék. 

A beruházások, az export és az import visszaesése Brüsszel szerint lényegesen nagyobb lesz, mint a budapesti becslések. Ezzel szemben az is igaz, hogy a Bizottság szerint ugyanezek mutatók gyorsabban fognak emelkedni jövőre, mint ami a magyar kormány konvergencia programjában szereplő adatokból kiolvasható. 

Markánsan különbözik a Budapest és Brüsszel számítása arról, hogy alakul rövidtávon a hazai munkanélküliség. A kormány szerint idén 5,6, jövőre 4,3 százalékos mutatóval kell számolni. A Bizottság szerint ez 2020-ban 7, míg 2021-ben 6,1 százalékos lesz, vagyis jóval magasabb, mint amire az Orbán-kabinet számít. Nem meglepő, hogy a foglalkoztatottak számának csökkenésébe is viszonylag nagy a különbség a két prognózis között. A hazai becslés szerint ez az idén 1,8 százalékkal lesz alacsonyabb, míg Brüsszel szerint 3,8 százalékkal. 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy Budapest szerint a költségvetés hiány ebben az évben 3,8, míg jövőre 2,7 százalékos lesz, addig Brüsszel szerint 2020-ban 5,2 és 2021-ben 4 százalékos.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Európai Bizottság gazdaság GDP Orbán-kormány EU Európai Unió járvány koronavírus világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés