Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Hidegháború, Kádár-korszak, Szovjetunió, Mátyás külpolitikája és a kereszténység születése – történelemmel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák
Túl a városon 2020. május 6. 15:12

Hidegháború, Kádár-korszak, Szovjetunió, Mátyás külpolitikája és a kereszténység születése – történelemmel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák

Középszinten 64 ezer 342, emelt szinten 7073 diák vizsgázott.

Hirdetés

A hidegháború, a Kádár-korszak és a Szovjetunió is szerepelt a történelem középszintű írásbeli első részének témái között az Eduline oktatási portál információi szerint. Az esszéfeladatoknál a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is szóba került. Emellett az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a történelem érettségi első, rövid feladatokból álló részében. Külön feladat foglalkozott a Numerus clausus-szal és törvény elfogadása előtti vitával.

Az első feladatrészben a diákoknak rövid választ igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várta tőlük. Összesen tizenkét ilyen feladatot kaptak, amik több részből is állhattak.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, itt is mindnél volt valamilyen forrás segítségképpen, például szöveg, kép, adat vagy térkép.

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz: rövidet, amit körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell megoldani, valamint hosszút, aminél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét vártak a vizsgázóktól.

Érettségi-számok

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 1222 helyszínen 64 ezer 342 diák (közülük 2097-en angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 152 helyszínen 7073 vizsgázó (közülük 134-en angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tett érettségit.

A történelem középszintű írásbelije a megszokott időtartamú, 180 perces volt. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be az egyes feladatok megoldására.

Az írásbeli feladatsor mintegy 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódott. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Történelemből az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tartott, két feladatsorból állt, szintén egy egyszerű, rövid választ igénylő feladatsorból, majd egy kifejtendő feladatokat tartalmazóból, itt az elsővel 100 perc alatt végezni kellett. A feladatok jellege hasonlóan oszlott meg a középszinthez.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik. Az írásbeli érettségik csütörtökön az angol nyelvi vizsgákkal folytatódnak.

(Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: érettségi írásbeli érettségi írásbeli vizsga iskola oktatás történelem vizsga diákok tanár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés