Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Milliárdokat bukhat Szeged is: fesztiválok egész sora marad el, idén már csak a SZIN-re és a Bortérre van esélyünk
Szegeden 2020. május 5. 17:19

Milliárdokat bukhat Szeged is: fesztiválok egész sora marad el, idén már csak a SZIN-re és a Bortérre van esélyünk

Márciusban már sejteni lehetett, hogy a járvány miatt nem pörögnek nagyot a hazai fesztiválok. A napokban pedig egyértelművé vált: idén nem lesz klasszikus értelemben vett fesztiválszezon. Egy kutatás szerint az ágazat országos szinten 442 milliárdos kárt is elszenvedhet. Szegeden már csak a SZIN-ben és a Bortérben bízhatunk.

Hirdetés

Miután a múlt heti kormányinfót követően Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: augusztus 15-ig semmilyen nagyobb tömegrendezvényt nem lehet tartani az országban, egyértelművé vált, harangoztak az idei fesztiválszezonnak.

Magyarországon évente több mint háromezer kisebb-nagyobb fesztivált rendeznek. Ezek sok esetben több ezer látogatót vonzanak évről-évre, belföldről és külföldről egyaránt. A Programturizmus.hu adatbázisa szerint az augusztus 15-i időpontig több mint 250 fesztivált tartottak volna országszerte. Eddig Szegeden többek között a márciusi Toros Pálinkafesztivál, és a majális maradt el, de már biztosan tudni, a pandémia miatt nem lehet megtartani a hatalmas tömegeket vonzó Borfesztivált és Hidivásárt, valamint a teljes Szeged napi ünnepségsorozatot sem.  

Az idén tizenharmadik alkalommal nyitotta volna meg kapuit a Széchenyi téren augusztus 13. és 16. között a Hungarikum Fesztivál, ám a kormány által elrendelt titalom miatt ebben az időpontban biztosan nem tudják megtartani az immár hagyományos gasztrofesztivált. Elekes Zoltán főszervező arról tájékoztatta portálunkat, hogy új időpontban és változó feltételek mellett, de szeretnék az idén is megrendezni a fesztivált. Amint döntés születik a rendezvény sorsáról, tájékoztatni fogják olvasóinkat.

A remény hal meg utoljára: a SZIN-ben és Bortérben még bízhatunk

Augusztus 15-e után még több rendezvény is szerepel a hazai fesztiválnaptárban, többek között a Szegedi Ifjúsági Napok, (https://szin.org/) amit 26. és 29. között tartanának meg, ez utóbbi dátumra időzítette át magát már korábban az eredetileg minden évben júniusban megtartott Fishing on Orfű is. 

A legnagyobb hazai zenei fesztivál, a Sziget történetében 27 év után idén először fordult elő, hogy nem tartják meg a rendezvényt, ahogy elmarad a Volt és a Balaton Sound is.

Így várható, hogy a szegedi nyárbúcsúztató iránt a szokottnál is nagyobb lesz az érdeklődés, persze csak akkor, ha a kormány nem dönt úgy, hogy meghosszabbítja az augusztus 15-i dátumot.

– Gőzerővel készülünk az ifjúsági napokra, ha rajtunk múlik, biztosan lesz SZIN – mondta a fesztivált is szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója, Jávorszky Iván. A nyárzáró zenei fesztiválon tavaly öt nap alatt több mint százezren szórakoztak. Az idén is több mint másfél száz fellépő szórakoztathatja majd a Partfürdőre kilátogatókat.

– A külföldi sztárokkal és a hazai fellépők többségével már korábban szerződést kötöttünk, másokkal pedig szóbeli megállapodásunk van arról, hogy fellépnek a SZIN-en, eddig ezt senki sem mondta le – árulta el Jávorszky Iván. Mindehhez persze az kell, hogy legkésőbb június végéig, július elejéig kiderüljön, feloldják-e a korlátozásokat augusztus 15-e után.

– Ha megtarthatjuk a SZIN-t, akkor a szokottnál is több érdeklődőre számítunk, hiszen idén ez lesz a legnagyobb zenei rendezvény az országban.

Arra is van még esély, hogy idén is megtarthatják az őszi bormustrát a Dóm téren szeptember 16. és 20. között. A Bortér most egy igencsak rövid szegedi fesztiválszezont zárhat majd le. – Egyelőre várunk és reménykedünk, hogy a körülmények lehetővé teszik majd, hogy megrendezhessük a jubileumi, tizedik bormustrát – mondta el érdeklődésünkre Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

A város százszázalékos tulajdonú cégének fesztiválokat is szervező divíziója tavaly több mint 340 milliós árbevételt ért el ebből az üzletágból. Hogy mi lesz az idén? Egyelőre senki sem látja a jövőt. Annyi biztos, a tavalyihoz képest most itt is jelentős bevételkiesésre kell számítani, az eredményt legfeljebb a Bortér és a Karácsonyi Ünnepi Hetek szépíthetik majd meg egy kicsit.

Idén a Dóm téren nem ragyognak fel a csillagok: a Szabadtéri lehet a járvány legnagyobb vesztese 

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese a szegedi fesztiválnyár zászlóshajója, a szabadtéri játékok. A nyári színházi fesztiválon június 26. és augusztus 22. között a Dóm téren öt produkció 17 előadását, Újszegeden pedig négy produkció 8 előadását hirdették meg még tavaly ősszel a játékok szervezői. A kormánydöntés miatt ezek most mind elmaradnak. 

A Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. éve eleve nem felhőtlenül indult: a tavalyi esztendőt önhibáján kívül – az állami finanszírozás számukra hátrányos megváltoztatása miatt – 104 milliós veszteséggel zárták. Az idei kilátások pedig egyáltalán nem rózsásak: a tavalyi 487 milliós rekord jegyárbevétel után az idén előadások híján gyakorlatilag bevétel nélkül marad a csillagfödeles színház, miközben a kiadásaik egy részével változatlanul számolniuk kell. 

Egy felmérés szerint a szabadtéri látogatói évente félmilliárd forintot költenek ételre, italra, ajándéktárgyakra, szállásra Szegeden. Ezek az úgynevezett addicionális költések – amelyek eddig a város vállalkozóinál csapódtak le – szintén kiesnek az idén. 

A fesztiválok és a szállodaipar együtt sír és együtt nevet

Az elmúlt években a fesztiválok hozták a legtöbb szállóvendéget a városba. Így most a szegedi gazdaság egyik húzóágazata, a turizmus is alaposan megszenvedi a járványt. 

Szegeden az elmúlt években folyamatosan nőtt a vendég- és a vendégéjszakaszám: míg 2018-ban 223 ezer 231 vendég, 444 ezer 166 vendégéjszakát töltött el a városban, addig tavaly már 232 ezer vendég több mint 439 ezer alkalommal aludt a városunkban.

A helyi kereskedelmi szálláshelyeken lecsapódó bevétel pedig tavaly már meghaladta a 3 és fél milliárd forintot. Ezt a dinamikus folyamatot akasztotta meg most a világjárvány és a vele együtt járó korlátozások.

A városban működő szállodák – amelyek az elmúlt években átlagosan 80-85 százalékos kihasználtsággal működtek – most mindössze 10 százalékon vegetáltak, sok közülük átmenetileg be is zárt, mert számtalan vendég lemondta a szobafoglalást.

Dinamikusan nőtt az elmúlt években a turisták által befizetett idegenforgalmi adó is: tavaly már 213 millió forinttal járultak hozzá a város költségvetéséhez a hozzánk érkező fesztiválozók és szállóvendégek. Ez a folyamat most átmenetileg szintén megakad, hiszen az idegenforgalmi szezon nagy részében korlátozott marad a turisták mozgáslehetősége, ezért jóval kevesebben látogatnak el hozzánk.

Várhatóan a helyi iparűzési adóból is jelentősebb kiesésre lehet számítani, mert a turizmus a járvány miatt hónapokig még biztosan gyengélkedik és több termelőüzem is kevesebb bevételt könyvelhet el a járványveszély miatti termeléskiesések okán.

A talpon maradáshoz állami segítség is kellene

A Hétfa Kutatóintézet a Portfólión megjelent elemzése szerint, ha az idei fesztiválok elmaradnak, akkor az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem elérheti a 442 milliárd forintot. Becslésük szerint ugyanis minden egyes fesztiválra el nem költött forint körülbelül 7 forintot von ki a gazdaságból a tovagyűrűző hatások miatt, így az idei elmaradó fesztiválok miatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a GDP közel 1 százalékát is elérheti.

A kutatóintézet tanulmányában arra a következtetésre jutottak, hogy „mivel a korlátozások a gazdaság összes szektora közül feltehetően a fesztiválipart fogja a leghosszabb pihenőre kényszeríteni, ezért az ő esetükben van a legnagyobb veszélye annak, hogy segítség nélkül nemcsak egyszerűen az idei veszteségük lesz jelentős, de a szektor kapacitásai tartós veszteséget is szenvedhetnek, ami hosszú távon is komoly kiesést fog okozni az országnak.” 

Ezért a tanulmány szerzői szerint az iparág felszínen maradásához támogatásokra lesz szükség, hogy az eddigiekhez mérhető működéshez visszatérjenek a válság után. Elképzelhető ugyanis, hogy sok fesztivál segítség nélkül nem élné túl a kieső szezont.

Rafai Gábor
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bortér idegenforgalmi adó járvány koronavírus szállás szálloda Szegedi Borfesztivál Szegedi Ifjúsági Napok Szegedi Szabadtéri Játékok SZIN turizmus válság vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés