Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: a szép üzleti eredmény mellett óriás beruházással igyekszik védeni a környezetet a Szetáv
Szegeden 2020. május 5. 10:08

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: a szép üzleti eredmény mellett óriás beruházással igyekszik védeni a környezetet a Szetáv

Jó évet zárhatott tavaly a Szegedi Távfűtő Kft., amelyik nemcsak pénzügyileg volt sikeres, de belevágott egy óriás beruházásba, Magyarország legnagyobb geotermikus energiaprogramjába is. Megnéztük a Pólus és a szegedi víziközmű beszámolóit is.

Hirdetés

Sikeres éve tudhat maga mögött a Szegedi Távfűtő Kft. – ez derül ki a közgyűlés elé beterjesztett, tavalyi évről szóló beszámolójukból.

Az 1991-től önálló önkormányzati cégként működő társaság összesen 23 fűtőművet üzemeltet Szegeden, több mint 27 ezer 300 lakást és 470 intézményt lát el távhővel és meleg vízzel. Emellett saját maguk végzik el a biztonságos szolgáltatáshoz szükséges karbantartásokat és korszerűsítéseket is, többek között a kedvezményes radiátorcsere-programot működtetnek, amely során korszerűsítik a panellakások fűtésrendszerét.

A több mint 140 embert foglalkoztató cég tavalyi nettó árbevétele meghaladta 3 milliárd 814 millió forintot,

amely döntő részben a közüzemi szolgáltatásból származott, de több mint 900 millió forint lakossági távhőszolgáltatási támogatás is befolyt a cég kasszájába.

Mivel az év során mind az elektromos áram, mind a felhasznált gáz ára magasabb lett a tervezettnél, így a társaság költségei is megnövekedtek, az összesen 3 milliárd 783 millió forint anyagi kiadáshoz, közel 730 milliós személyi ráfordítás is társult. Végül 25 milliós üzemi eredmény mellett, közel 15 millió forintos adózott eredményről számolhattak be, ami sokkal jobb lett a tervezettnél.

Így tavaly az egyik legtöbb eredményt hozó, kizárólag városi tulajdonú cég a Szetáv lett.

A szolgáltatások színvonalas elvégzése mellett tavaly cég konzorciumi keretek között egy óriás beruházásba is belevágott.

A geotermikus kutak fúrásával jelenleg is Szegeden zajlik Magyarország egyik legnagyobb alternatív energiaprogramja.

A cég huszonhárom fűtőműve évente 27 millió köbméter földgázt használ fel, ami nagyon környezetszennyező. Ezt a program segítségével négy év alatt a felére szeretnék csökkenteni. Ezért a kilenc szegedi hőkörzetben egy-egy kitermelő és melléjük két-két, úgynevezett visszasajtoló kutat fúrnak.

A fejlesztés eredményeképpen a széndioxid kibocsátás a felére fog visszaesni, összesen 23 ezer tonnával csökken majd évente. Ha elkészülnek a munkálatokkal, akkor Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszere Szegeden lesz.

Viszonylag szűk szavú az 1999-ben alapított önkormányzati társaság, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. tavalyi évet értékelő beszámolója. Az elsősorban mérnöki tevékenységet és műszaki tanácsadást nyújtó cég 2019-es beszámolója szerint nem tudta éves tervét teljesíteni, 8 százalékkal maradt el a bevétel az előzetesen kalkuláltnál, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a társaság szakterültén kevés pályázati kiírás jelent meg az év során.

A kiadásaiban viszont a munkák elmaradása miatt a tervezetthez képet közel 5 millió forint megtakarítás keletkezett, így végül az üzemi eredménye is jobb lett a vártnál, és több mint 4 millió forint adózott eredményt is elért a cég.

Kizárólag az önkormányzati projektekhez kapcsolódó megbízási szerződésekből 161 millió forint bevétele származott tavaly a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nek.

A városi fejlesztések lebonyolítására 2005-ben létrehozott társaság 108 millió forint egyéb projektbevételről is számot adhatott a beszámolójában. A Pólus végül 1 millió 756 ezer forint adózott eredménnyel zárhatta a 2019-es esztendőt.

A nonprofit társaság jelenleg is olyan nagyszabású projekteket bonyolít, mint a lézerkutató központ közlekedési kapcsolatainak javítása, vagy az önkormányzat óvoda és bölcsőde fejlesztési programja, de részt vesz a nagyszabású zöldterületi fejlesztések, valamint a szegedi iskolák és kollégiumok energetikai korszerűsítési munkáinak, valamint a kerékpárút-hálózat fejlesztésének koordinálásban is.

Tavaly az ő közreműködésükkel zárult le sikeresen a Belvárosi Mozi felújítása és zajlik jelenleg is a Móra-múzeum turisztikai célú fejlesztése. A Modern Városok Program keretében pedig a Pólus koordinálja a 15 és fél milliárd forintból épülő Etelka sori fedett uszoda munkálatait is.

2019-ig összesen 43 milliárd forint értékű szegedi fejlesztés zajlott a cég közreműködésével.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. Szetáv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés