Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 4. 22:44

Lámákból kinyert antitest segíthet legyőzni a koronavírus-járványt

Legalábbis ezt állapították meg amerikai és belga kutatók.

Hirdetés

Az austini Texasi Egyetem és a belgiumi Genti Egyetem szakemberei

a lámák által termelt VHH-72 nevű antitest két másolatának összeillesztésével hoztak létre egy olyan új ellenanyagot, ami szorosan képes kapcsolódni a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik kulcsfehérjéjéhez

– írja az EurekAlert című tudományos lap.

Ez a protein, az úgynevezett fehérjetüske teszi lehetővé a kórokozó számára, hogy behatoljon a gazdasejtekbe. Az előzetes tesztek eredményei szerint az új ellenanyag megakadályozza, hogy az ilyen fehérjetüskével rendelkező vírusok megfertőzzék a laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejteket.

„Ez az egyik első ismert antitest, ami képes semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust”

– mondta Jason McLellan, az austini Texasi Egyetem munkatársa, aki a Cell című tudományos folyóiratban a héten megjelenő tanulmány egyik szerzője volt.

A kutatócsoport most állatok bevonásával végzett preklinikai tanulmányokra készül és reményei szerint a következő lépés már az emberi páciensek bevonása lesz. A cél egy olyan kezelés kifejlesztése, ami nem sokkal a megfertőződést követően képes segíteni az embereken.

„A vakcinákat a megfertőződés előtt egy vagy két hónappal kell megkapni ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak. Az antitestterápiák esetében azonban azonnal beadjuk a szükséges ellenanyagot, ami rögtön a kezelést követően védelmet biztosít”

– magyarázta McLellan, hozzátéve, hogy az antitestekkel a már megbetegedett emberek tüneteinek súlyosságát is lehet enyhíteni.

A szakemberek szerint az azonnali védelmet nyújtó ellenanyagterápia különösen hasznos lenne az idősek, az egészségügyi dolgozók, valamint a vírussal való megfertőződés fokozott kockázatának kitett emberek esetében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus kutatás kutató kutatók pandémia világjárvány vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés