Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 3. 09:31 Forrás: Szegedi Tükör

Cservenák Zoltán: Tetőzik, tehát enyhítenek


Hirdetés

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár március 15-én az egyik budapesti kolléga kioktatásakor megmondta, hogy az újságírók ne gondolkodjanak, mert a járványügyi szakemberek jobban tudják, hogyan kell intézni ezt a koronavírus dolgot.

De azt Kovács már akkor sem hangoztatta, hogy végső soron a politikusok döntenek mindenről. Nehéz nem ennek betudni azt az ellentmondásos helyzetet, amelyben a miniszterelnök bejelenti a május 3-a körül várható járványtetőzést, majd április 29-én ő maga belengeti a kijárási korlátozások enyhítését, amit április 30-án hivatalosan be is jelentenek. Van erre épeszű magyarázat? Olyan ez, mintha a Tisza áradásakor, a tetőzés óráiban kellemes sétára hívnák a lakosságot a gát tövébe. Persze nem biztos, hogy betörne a víz a városba, de ki tudja. Túlzó a példa? Szerintem a legkevésbé sem.

Nehezen értelmezhetők az operatív törzsből és a kormányból álló agytröszt döntései akkor, amikor azt fejtegetik, hogy lezárták a járvány első szakaszát, a dicsőséges (?) 50 napot, amikor sikerrel (?) felkészítették az egészségügyet a tetőzésre, kiürítették a kórházi ágyak 60 százalékát, hazaküldtek a sztrókból lábadózóktól az ápolásra szoruló idősekig mindenkit, akit csak lehetett, kirúgták a renitens kórházigazgatókat. És miközben várunk a platóra, a fertőzés berobbanására, egyszer csak bejelentik, hogy enyhítenek, mehet az érettségi, nyithatnak a kerthelyiségek és a strandok, majd ezen felbátorodva nyitnak a boltok is sorjában. Működhet a magánegészségügy is, az állami nem, mert az leterhelt, igaz, közben milliárdokat spórol a kormány a betegeken.

Visszatérve Kovács Zoltánra, azért gondolkodnak az újságírók, legfőképpen azért kérdeznek szakembereket és olykor, ha nagy kegyesen felolvassák a kérdéseiket, választott vezetőket is, mert ez a dolguk, és mert önök ott, a karmelitában, nem őszinték.

Ugyanis – tömeges, de legalább reprezentatív tesztelés híján – önöknek még csak hozzávetőleges ismeretük sincs arról, hogy mennyi koronavírusos van az országban. Minapi hír: négy egyetem – köztük a szegedi – reprezentatív tesztelést végez majd 18 ezer emberen, amiből talán megállapítható, hogy nagyjából mennyi koronavírus-fertőzött van. Eddig miért nem teszteltek? A rosszmájúak szerint azért nem, mert vagy nem volt elég teszt a felkészítetlen és forráshiányos egészségügyben, vagy mert a kormány csak tesztelés nélkül nyerheti meg a lapos járványgörbéről szóló politikai cirkuszt.

Jogos a vélemény, hogy az alacsony tesztszám levét kell most meginnunk, hiszen információhiányban nehezebb kezelni a gazdasági válság okozta károkat. Túllaposították a járványgörbét, ezért be kell durrantani egy kicsit, különben decemberig kapkodna levegő után a gazdaság? Enyhítés előtt nem kellene talán megvárni a héten bejelentett reprezentatív tesztelés eredményét? Így akarják megúszni a valódi munkahelymentést? Mi lesz, ha épp az enyhítés miatt robban be a járvány? Nehéz, de fontos kérdések ezek.

Budapesten és környékén nem enyhítenek a kijárási korlátozásokon, mondván: Budapest gócpont. Ők kérték, most megkapják, maradnak a korlátozások, indulhat a kormányzati kampány arról, hogy Karácsony Gergely és az ellenzék miatt nem nyithatnak a söntések. Hét ezrelékes esetszámnál. Fejér megyében is jut ezer főre hét koronavírusos, ők nem gócpont, ők haverok.

Közben arról hallani, hogy a hatalom egymásután készíti a közvélemény-kutatásokat, figyelik a népszerűségi görbéjüket. Igaz csak politikailag, de tesztelik az állampolgárokat, majd ennek megfelelően meghozzák a döntéseket. Így működik a populista autoriter kormányzás egy világjárványban.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cservenák Zoltán járvány jegyzet koronavírus Kovács Zoltán operatív törzs pandémia Szegedi Tükör vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés