Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 2. 17:27

Pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje Franciaországban, valószínűleg a gazdái fertőzték meg

A fertőzötteknek azt javasolják, hogy tartsanak távolságot a háziállatoktól is.

Hirdetés

A Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amiknek a tulajdonosai fertőzöttek, és közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak. A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált, közölték a kutatók szombaton.

Ez az első macska Franciaországban, amit koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak, olvasható az ENVA oldalán. A kutatók arról is írtak, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de a jelenség ritka.

A járványkutatók a franciaországi gócpontokon, ahol a vírus továbbra is terjed, kifejezetten fertőzött állatokat is kerestek, de korábban egyetlen egyet se találtak, jelezte Sophie Le Poder, az ENVA virológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19-betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják.

Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állatok betegség covid-19 fertőzés Franciaország járvány koronavírus kutatás macska pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés