Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Etikai vizsgálat Rovó László ellen: az SZTE rektora és a kamara szabályai miatt nem indulhatott még meg az eljárás
Szegeden 2020. május 2. 11:35

Etikai vizsgálat Rovó László ellen: az SZTE rektora és a kamara szabályai miatt nem indulhatott még meg az eljárás

Ez is csak Magyarországon lehetséges: Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora nem csinál semmit, és csak ezzel megúszhat egy eljárást, mert olyanok a szabályai az orvoskamarai etikai bizottságnak, amilyenek.

Hirdetés

„Hírportálunkat a Szegedi Ítélőtábla Pf.II.20.237/2020/4. számú ítéletével a következők közlésére kötelezte:

Helyreigazítás

A 2020. május 2. napján 11:35-kor közzétett cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Prof. Dr. Rovó László

 • Söldenben síelt;
 • az Orvosi Kamara Etikai Bizottsága 2020. április 9-én levelet írt Rovó Lászlónak, amire ő nem reagált.

A valóság ezzel szemben az, hogy 2020. április 9-én Prof. Dr. Rovó László írt levelet az Orvosi Kamara Etikai Bizottságának.”

* * *

Ismételjük át a legfontosabbakat:

És akkor – mint később kiderült – itt, az indításnál „történtek azok a dolgok”,

 • amelyekre egy átlagember tényleg nem nagyon tud mit mondani,
 • egyúttal újfent bebizonyosodik, hogy a magyar nyelvnél nincsen csodálatosabb a világon,
 • ahogy az is, az érdekvédelmi szervezetek, tömörülések és a többik jelentős része a Gittegyletnél is komolytalanabb valójában.

Mielőtt kiderülne, miért ez a véleményem, nézzük meg azt is, hogyan tűnt aktívnak és határozottnak a MOK – idézem magunkat március 22-éről:

„A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint:

1.) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.
2.) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.
(...)
(15.) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.

Az eljárás elindítását azzal indokolják, hogy Rovó Lászlónak, mint orvosnak, tanszékvezetőnek, rektornak és az SZTE Coronavirus Operatív Bizottság vezetőjének, külön figyelemmel kellett volna lennie az etikai kódex fenti pontjaira.”

Gyors megjegyzés: a kamara itt rögtön lőtt egy kapufát, Rovó László nem vezeti az SZTE Coronavirus Operatív Bizottságot, ám ennél kevés lényegtelenebb dolog van ebben a sztoriban.

Tehát kiadta a közleményét az etikai bizottság, és várt.

Vártunk mi is újságírók, várt az egyetem, várt Szeged, sőt gyakorlatilag az ország.

Már csak azért is vártunk, mert közben két kórházigazgatót úgy vágott ki Kásler szakminiszter, hogy pillogtatni sem tudtak, pedig nemhogy makk egészségesek voltak, hanem felelősen dolgoztak – sőt, információink szerint kevés fideszesebb kórházi vezető volt Cserháti Péternél és Csarnavölgyi Istvánnál az országban.

Szóval, vártunk.
Sőt, várunk.
Sőt, életünk végéig várhatunk a jelek szerint.

Ez a várás a Szegedmának köszönhetően derült ki, ugyanis a Pécsett jogerősen elítélt, egy év próbára bocsátott főszerkesztő, Kapitány Gergely Rovó Lászlót mentve kicsit megtaposta a Magyar Orvosi Kamarát és alelnökét Lénárd Ritát. Ehhez az akcióhoz fölhasznált egy levelet is, amelyet Horváth Szatmár, a megyei szervezet etikai bizottságának az elnöke szignózott. Ebben aláhúzott mondatrészeket, amelyek valóban fontosak, ám van a levélben egy ennél is fontosabb rész, amelyen KaG átsiklott – meg el nem feledem, köszönjük a képet – ez:

a bizottság „hivatkozással a 2020. április 09. napi keltezésű levelében foglaltakra az alábbiakról tájékoztatja.”

És akkor megérkeztünk Abszurdisztánba, ugyanis:

 • az orvoskamara etikai bizottság nagy lendülettel bemondta a föntieket,
 • ez a nagy lendület azonban azt jelenti, hogy kérik Rovó Lászlót, mondja el, mi történt, hogy aztán meg tudják indítani az etikai vizsgálatot,
 • teszik mindezt azért, hogy egy esetleges etikai vizsgálat megindítása ne sajtóértesülések alapján történjen, mert az... Milyen lenne, egyébként?!
 • A nagy lendület nyomatékosítására április 9-én írnak egy levelet Rovó László rektornak, hogy akkor most mi a jó ég van?!
 • Rovó László a levél keltezésének napján jelent meg először a nyilvánosság előtt – ekkor vette észre a kamara, hogy él és döntött úgy, hogy akkor írjunk neki?!
 • Rovó László nem reagált az április 9-i levélre.
 • Ezért aztán április 21-én írnak még egyet, hogy ők már tényleg nagyon indítanák valóban a vizsgálatot, de ehhez ugye kellene Rovó László is, hogy mondjon már előzetesen pár dolgot.

Mi, átlagemberek úgy gondoljuk, az indítás nem ilyen. De mi átlagemberek segítőkészek is vagyunk:

Kedves etikai bizottság! Rovó László magától sosem fog szóba állni önökkel, azaz fogják magukat, és abbahagyják ezt a nevetséges elefántcsonttornyozást, és valóban elindítanak egy vizsgálatot! Már ha akarnak egyáltalán lépni. Mert már most is kínos ez a vakarózás...

És persze könnyen lehet, hogy végül olyan döntés születik, hogy Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora tényleg nem csinált semmi rosszat.

Csak akkor mire föl ez az egész koronavírusosdi?

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Magyar Orvosi Kamara pandémia Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés