Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: Sokan szegték meg a hatósági házi karantént május elsején, egyre többen jelentkeznek vérplazmadonornak
Túl a városon 2020. május 2. 15:13

Operatív törzs: Sokan szegték meg a hatósági házi karantént május elsején, egyre többen jelentkeznek vérplazmadonornak

Szombaton is megtartotta szokásos műsorát az operatív törzs, ezúttal Müller Cecília fellépése elmaradt, azokat a kérdéseket, amikre ő válaszolt volna, hétfőre halasztották.

Hirdetés

Egyre több potenciális vérplazmadonor jelentkezik, mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Vályi-Nagy István közölte: az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva őket, hogy adjanak vérplazmát.

Elmondta, hogy mivel a koronavírus ellen sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincs még, klinikai vizsgálatban tervszerűen felépítve „kísérletes terápiákat” kezdtek el. Ilyen a betegségből felgyógyultak vérplazmájának felhasználása is. Egy részüknek ugyanis megfelelő immunválaszuk van a koronavírus ellen, és a vérplazmájukat olyanoknak is be lehet adni, akikben nincsenek megfelelő ellenanyagok.

Mint mondta, a koronavírus-fertőzött betegek vérplazmakezelésével kapcsolatosan nagyon optimisták, a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást. A levett vérplazma ráadásul hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második fertőzési hullám esetén is rendelkezésre állhatnak a készletek.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a súlyos betegek egy csoportjánál mintegy öt hete alkalmazott tocilizumab-terápia jelentős eredményeket mutat. Szerinte úgy tűnik, hogy ezzel a terápiával megelőzhető, hogy a beteg intenzív osztályra kerüljön, illetve a már intenzív osztályon lévők halála. Elbüszkélkedett azzal is, hogy külföldön csak most kezdődnek a tocilizumabbal kapcsolatos vizsgálatok.

Kérdésre válaszolva Vályi-Nagy István elmondta azt is, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.

Vályi-Nagy tájékoztatója után Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az egészségügyi ellátás újraindítására vonatkozó kérdésekre a hétfői tájékoztatón fognak válaszolni.


Sokan szegték meg a hatósági házi karantént pénteken, erről már az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a szombati tájékoztatón. Kiss Róbert szerint május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Példaként említette, hogy egy vaskúti tanyán külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.

A szlovák és magyar belügyminiszter megállapodása szerint hétfőtől változás lesz a határforgalom ellenőrzésben, jelentette be Kiss. Tornanádaskánál a 3,5 tonnát meg nem haladó legnagyobb össztömegű teherjárművek átkelését biztosítják majd 6 és 18 óra között. A bánrévei átkelőnél a V4-es országokból érkező teherautókat is beengedik hétfőtől, Vámosszabadinál pedig közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz. Beszélt arról is, hogy a határforgalmi információk alapján szombaton Nagylaknál, a kilépő oldalon van jelentősebb várakozási idő.

Kiss beszélt arról is, hogy a több mint egy hónapja hatályban lévő kijárási korlátozások szabályait hétvégéken általában mindig többen szegik meg. Pénteken 1730 rendőri intézkedés volt emiatt, ebből 844 végződött figyelmeztetéssel, 487 helyszíni bírsággal, 399 esetben pedig feljelentést tettek. Hozzátette, március 28. óta összesen 42 ezer 393 rendőri intézkedés történt a szabályszegések miatt.

Kiderült a tájékoztatón az is, hogy pénteken újabb hét repülőgéppel több mint 51 tonna egyéni védőfelszerelés érkezett az országba. Az orvosi maszkokat, védőruházatot tartalmazó szállítmányok készletezéséről, raktározásáról és őrzéséről a hatóságok gondoskodnak.

Pénteken 1145 esetben rendeltek el újabb hatósági házi karantént, így jelenleg 10 ezer 754 van érvényben.

Kiss kérdésre válaszolva megismételte: a 65 év felettiek továbbra is csak 9 és 12 óra között mehetnek a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben felsorolt üzletekbe, amik nem szerepelnek ebben a felsorolásban, oda bármikor bemehetnek. Továbbra is azt kérik azonban a legveszélyeztetettebbnek tartott korosztályba tartozóktól, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy az erre vonatkozó kormányrendelet szerint lehet tartani sportedzéseket akkor is, ha a korábbi jogszabály ettől eltérően rendelkezik.

Újabb felvetésre Kiss Róbert arról beszélt, hogy azok az ingázók mentesülnek a hatósági házi karantén alól, akik munkavégzés vagy iskolalátogatás miatt utaznak valamelyik szomszédos országba. Ha orvosi kezelésre utazna valaki egy szomszédos államba, mentesülhet a hatósági házi karantén alól, ha egyéni méltányosságot kér az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesétől.

Arra a kérdésre, hogy a hétfőtől milyen szabályok vonatkoznak arra, ha egy budapesti vagy Pest megyei lakhellyel rendelkező család vidékre utazik, elmondta: a Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, ha ezt valaki megszegi, szabálysértést követ el.

Ha úgy érzi, szüksége van rá, mindezt teljes egészében megnézheti ebben a videóban:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés