Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 1. 16:25 Forrás: MTI

Operatív törzs: csak bízni lehet abban, hogy minden Pest megyében élő a megyehatárokon belül marad

Hétfőtől megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza új szabályokkal – hangzott el az operatív törzsi tájékoztatón. De volt szó hiteltörlesztésekről is.

Hirdetés

Elsőnek Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, a hiteltörlesztések felfüggesztése a lakosságot és vállalkozásokat is tehermentesíti, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a folyószámlahitelt és a hitelkártyahitelt a magas kamatok miatt lehetőleg törlesszék az ügyfelek. Kitért arra, hogy a moratórium ellenére a lakosság negyven százaléka és a vállalkozások harminc százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, ami azt mutatja, hogy most sokkal erősebb a lakosság és a vállalkozások pénzügyi helyzete, mint a 2008-as válság idején volt.

Mi úgy gondoljuk ez nemcsak az erősségről szól: az elmúlt tíz év rossz tapasztalatai miatt sokan szeretnének mihamarabb megszabadulni az adósságuktól, ezért úgy gondolkodnak, hogy a moratórium miatt hosszabb lesz a futamidő, és a végén – a kamatok miatt – több lesz a megfizetendő teher.

Gion Gábor még hozzátette azt is: a lakosság megtakarítási rátája az éves jövedelem tizenkét százaléka, ami a legmagasabb arány az Európai Unió tagállamai között.

Müller Cecília nagy eredménynek nevezte, hogy sikerült a járvány berobbanását, a hirtelen nagyszámú megbetegedést elkerülni. Mint mondta, sikerült időt nyerni, fel tudtak készülni a legrosszabb forgatókönyvre is, de továbbra is szükség van óvatosságra, mértékletességre, a szabályok betartására. Müller Cecília kiemelte:

„lassú felszabadítások”

fognak következni, amiket járványügyi szempontból is szigorúan kontroll alatt tartanak, és

hasznosnak nevezte

a lakosság körében indult szűrővizsgálatokat.

Kiss Róbertet pedig szó szerint idézzük:

„Hétfőtől megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. A tegnapi napon megjelentek a Magyar Közlönyben azok a kormányrendeletek, amelyek május 4-ét követően meghatározzák az üzletekre, az éttermekre, a fürdőkre, a rendezvények megtartására vonatkozó új szabályokat, továbbá a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos külön intézkedések, illetve idős honfitársainkra vonatkozó védelmi intézkedések rendelkezéseit. A kormányrendeletek szerint Budapest és Pest megye területén a kijárási korlátozás fenntartására, illetve az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó korábbi szabályok hatályban maradnak, a fővárosban és Pest megyében az állampolgárok kizárólag alapos indokkal hagyhatják el továbbra is otthonaikat. A Pest megyén és Budapesten kívül eső területek tekintetében valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, szabadtéri múzeum, állatkert nyitva tarthat, ezeket a vásárlók, illetve a látogatók látogathatják. Étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás, illetve a megrendelt étel és italok elfogyasztása megengedett, azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy a vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni továbbra is tilos. A rendezvények megtartására vonatkozó korábbi rendelkezések, korlátozások továbbra is megmaradnak, azzal az eltéréssel, hogy Budapest és Pest megye kivételével vallási közösségek szertartása, a polgári házasságkötés, illetve a temetés a védőtávolság megtartása mellett megtartható. A felsőoktatási intézmények újranyitásával összefüggésben a rektor hozhat döntést, a védőtávolságnak a megtartása itt is rendkívül fontos. A kollégiumoknak látogatása továbbra is tilos. Sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak, amatőr sport, a szabadidősport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Engedjék meg, hogy néhány szót elmondjak az önkormányzatok rendeletalkotási lehetőségeiről, intézkedéseiről!

A kormányrendelet meghatározza, hogy általánosságban a településen lévő piacok nyitvatartási rendjéről, valamint a piacnak az idősek által történő látogatási rendjéről az önkormányzatok továbbra is általánosságban hozhatnak eltérő rendelkezéseket. Illetve egy másik kormányrendelet tekintetében május 1. 0 óra és május 3-án 24 óra közötti időszak tekintetében a jelenleg hatályos kijárási korlátozásoktól eltérő, szigorúbb szabályokat határozhatnak meg az önkormányzatok rendeleteiben.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy továbbra is, aki a védőintézkedések szabályait megszegi, velük szemben a rendőrség intézkedést kezdeményez, ugyanis ők szabályszegést követnek el.

Szeretném önöket tájékoztatni az elmúlt huszonnégy órában tett rendőri intézkedéseinkkel összefüggésben!

Az elmúlt huszonnégy órában elrendelt hatósági házi karanténaink száma hetesszázötvenegy, így az elrendelt és érvényeben lévő hatósági házi karanténok a mai napon tízezer-háromszáznyolcvannégy. Az elmúlt huszonnégy órában is tapasztaltunk hatósági házi karantén magatartásszabályainak megszegését, ezeknek a száma harminckettő. Ahogy már elmondtam, március 12. óta látja el a rendőrség az ellenőrzési feladatait, ezidáig egyezerháromszázhatvanöt esetben kellett rendőri intézkedést foganatosítani magatartásszegés ügyében. A kijárási korlátozással kapcsolatos rendőrségi ellenőrzési feladatokat is ellátjuk: az elmúlt huszonnégy órában a rendőreink által észlelt kijárási korlátozással összefüggő magatartásszegések száma egyezerötvenegy, ebből négyszázöt esetben figyelmeztetést, háromszázhetvenhat esetben helyszíni bírságot, míg kettőszázhetven esetben feljelentést tettünk. Így összesen már meghaladta harmadik hó huszonnyolcadika óta a kijárási korlátozással összefüggő magatartásszegések száma a negyvenezret, negyvenezer-hatszázhatvankilenc a pontos szám. Háromszáztizenegyre emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárásaink száma: rémhírterjesztés ügyében ezidáig nyolcvanhárom esetben, közveszéllyel fenyegetés ügyében huszonhat esetben, csalás tekintetében kilencvenöt esetben, míg járványügyi szabályszegés ügyében tizennyolc esetben kezdeményeztünk büntetőeljárást, ezidáig ezekben a büntetőeljárásokban ötvenkilenc főt hallgattunk ki, gyanúsítottként.

Most szeretném önöket tájékoztatni a határforgalom ellenőrzésével összefüggésben bekövetkezett változásokról!

Május 1-jén, tehát a mai napon 0 órától a 7500 kilogramm legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik tekintetében kizárólag Hegyeshalom átkelőhelyen lehet Ausztriába belépni, a korábban igénybe vehető Sopron és Kopháza átkelőhelyek tekintetében ezek az átkelőhelyek nem használhatóak.

A másik változás a magyar és az osztrák rendvédelmi szervek egyeztetése alapján: most a hosszú hétvége tekintetében, tehát május 1 és 3. között a kelet–nyugati átjárón, a humanitárius tranzitfolyosókon az átkelés kizárólag ugye Hegyeshalom határátkelőhelyen történhet, ennek időbeli korlátját vezette be az osztrák fél, ez minden nap, tehát a hosszú hétvégén, 18 óra és 8 óra közötti időszakra tehető.

Szeretném önöket tájékoztatni a ma délelőtti határvárakozással kapcsolatban!

Teherforgalomban belépő oldalon Rajkánál, illetve Hegyeshalmon egy órás, míg kilépő oldalon Csanádpalota tekintetében két órás várakozási időre kell számolni, míg személyforgalomban a kilépő oldalon Nagylak tekintetében kell további két órás várakozási idővel számolni.”

Arra a kérdésre, hogy változik a rendőrség feladata hétfőtől, amikor vidéken más szabályok lépnek életbe, az alezredes azt mondta: a rendőrség megkezdte a felkészülést, hogy a közterületen szolgálatot teljesítőknek tényszerű, pontos, az új szabályokhoz igazodó eligazításokat tudjanak tartani. Hozzátette: vidéken továbbra is ellenőrizni fogják a vendéglátó egységeket, a kerthelyiségeket és az általános egészségvédelmi intézkedések betartását. Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedésekkel kerülhető el, hogy a budapestiek tömegesen menjenek vidékre, azt mondta Kiss Róbert: bíznak abban, hogy a budapestiek és a Pest megyében élők csak alapos indokkal hagyják el az otthonaikat.

Ezeket a kérdéseket és válaszokat csak elhinni tudjuk az MTI-nek, Magyarország kormánya YoutTube-csatornáján ugyanis az operatív törzsi videóban nem látható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kiss Róbert koronavírus Müller Cecília operatív törzs pandémia Pénzügyminisztérium világjárvány Gion Gábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés