Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 1. 07:45

Donald Trump látott bizonyítékot kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között

Az amerikai elnök erről a Fehér Házban csütörtökön este tartott sajtókonferencián beszélt.

Hirdetés

Donald Trump konkrétumokkal ugyan nem szolgált a vuhani virológiai laboratórium és a világméretű koronavírus-járvány közötti kapcsolat bizonyítékairól, azt viszont közölte, hogy büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen.

Szerinte Washington ugyan megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan Kína szerinte a járványügyet kezelte.

Arra az újságírói kérdésre viszont Trump nem válaszolt, hogy felelősnek tartja-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért.

Az elnök szerint Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. „De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit”.

Trump, reagálva Nancy Pelosi házelnök felvetésére, egyetértett azzal, hogy az egyes amerikai tagállamok további anyagi segítséget kapjanak, de mint mondta:

„ezért majd akarunk is valamit cserébe”.

(Lehet, hogy megnézte A keresztapát a tájékoztató előtt?)

Elmondta, hogy a kormányzat további lépéseket tesz az idősek védelmében.

A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) védőfelszereléseket, védőköpenyeket, szájmaszkokat küld majd valamennyi regisztrált állami idősotthonba. Napokon belül 15 ezer 400 ilyen intézmény kap segítséget. Ezen kívül további 81 millió dollárt juttatnak az idősotthonokban és rehabilitációs központokban végzendő ellenőrzésekre.

A hét végére idősotthonokat érintő új szabályozás megjelentetését is ígérte. Ennek értelmében ezeknek az intézményeknek a koronavírusos fertőzéseket és a vírustesztek adatait azonnal jelenteniük kell az országos járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC).

Az idősotthonokkal kapcsolatos feladatok egyeztetésére és irányítására létrehoznak egy bizottságot, amiben orvosok és kutatók, betegjogi szakemberek és az otthonokban élők kapnak helyet, jelentette be Trump. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy

szerinte az Egyesült Államok soha nem hirdethet totális győzelmet a vírus felett, hiszen túl sokan haltak bele.

Mint mondta, azt tekinti majd győzelemnek, ha a vírus eltűnik és az amerikai gazdaság teljesen talpra áll.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Donald Trump Egyesült Államok járvány kereskedelem Kína koronavírus pandémia világjárvány Vuhan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés