Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nagy a kavarás a szentesi, csongrádi és makói gimnáziumok utólagos létszámcsökkentése körül: pótfelvételizniük kell a diákoknak, akiket egyszer már felvettek
Túl a városon 2020. április 30. 21:58

Nagy a kavarás a szentesi, csongrádi és makói gimnáziumok utólagos létszámcsökkentése körül: pótfelvételizniük kell a diákoknak, akiket egyszer már felvettek

Nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg senki sem tudja, hány osztályt hány fővel indíthatnak jövőre az iskolák. Az egyelőre zavaros ügy vesztesei könnyen lehet, hogy a diákok lesznek.

Hirdetés

Nagy port kavart az Index csütörtök reggeli cikke, amiben a lap arról írt, hogy

a szentesi Horváth Mihály Gimnázium napokon belül arról fog értesíteni jelenleg még nyolcadik osztályos diákokat, hogy a korábban kihirdetett felvételi eredmények ellenére mégsem vették fel őket az iskolába.

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője ugyanis több, a központ alá tartozó intézmény igazgatóját is arra utasította, vágják vissza a létszámot, így azok a diákok, akik a már kihirdetett felvételi eredmények alapján azt hitték, biztos a helyük szeptemberben, jövő hét elején szembesülhetnek a döntéssel – írta az Index.

A lap úgy értesült, hogy

a tankerületi központ vezetőjének döntése alapján a szentesi gimnázium országos hírű irodalom-dráma-média tagozatán a március 12-én kihirdetett eredményekkel ellentétben nem 28, csak 17 gyerek tanulhat szeptembertől, és az iskolában öt osztály helyett csak három indulhat el a következő tanévben, így nem lesz hat évfolyamos osztály sem.

Az Index információik szerint

a szentesi Horváth Mihály Gimnázium mellett a makói József Attila Gimnáziumban és a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban is hasonló a helyzet, ezekben három osztály helyett csak kettő indulhat el a jövő tanévben.

A lap úgy tudja, az igazgatóktól bekérték a felvettek listáját és pontszámait, majd április 24-én egy táblázatot kaptak vissza az engedélyezett létszámmal.

Az üggyel kapcsolatosan az Index kereste Balázs Józsefet a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjét, de nem érték el. Kérdésükre viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt válaszolta:

„Világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell megállapítani, ezeket előzetesen kell meghatározni, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni.”

A miniszter válasza után nem sokkal az Index már arról írt, hogy információik szerint

Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője visszavonta korábbi az utasítását a szentesi diákok létszámának visszavágásáról, de úgy tudják, a csongrádi Batsányi János Gimnázium létszámcsökkentését nem vonták vissza.

Csütörtök estére aztán újabb fordulatot vett a történet: miután a hodpress.hu-nak a szentesi gimnázium igazgatója, Tóth Tamás megerősítette, hogy visszavonták a létszámcsökkentést, és hogy az eredetileg tervezett létszámmal indul a következő évfolyam, Farkas Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője a következőket írta a Facebook-oldalán:

„Egyeztetésünk után engedélyezte a pótfelvételi eljárás elindítását a hódmezővásárhelyi tankerületi központ a szentesi és a csongrádi gimnáziummal kapcsolatosan. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a pótfelvételi eljárás után az eredetileg tervezett létszámmal induljon a következő tanév szeptemberben, amennyiben sikeres pótfelvételi vizsgát tesznek a tanulók.”

Farkas Sándor miniszterelyettes eredeti posztja itt látható:

Ennek értelmében azoknak a diákoknak, akiket egyszer már felvettek az iskolákba, majd a tankerületi vezető döntését követően mégsem fértek volna be a megvágott létszámba, pótfelvételin újra felvételizniük kellene.

Tovább bonyolítja a történetet, hogy

az érintett diákok valójában még meg sem kapták azokat az értesítéseket, miszerint mégsem vették fel őket az említett iskolákba, mert utólagosan csökkentik a tanulók létszámát, ennek ellenére már ott tart az ügyük, hogy a létszám mégsem csökken, de nekik viszont pótfelvételizniük kell, hogy újra felvételt nyerjenek ugyanazokra a helyekre, ahová egyszer már felvették őket, és amik aztán rövid ideig úgy tűnt, hogy megszűnnek, de végül mégsem.

Ha ezen a ponton már ön sem érti ezt az egészet, ne csüggedjen, nincs ezzel egyedül!

Az Index megkereste Tarnay Attilát, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád megyei elnökét, aki azt mondta, hogy Farkas Sándor bejegyzése alapján továbbra sem tudják, hány osztály indulhat a következő tanévben Szentesen és Csongrádon, Makóról pedig egyáltalán nem is esik szó. 

„Sok gyerek esetében azért sajnálatos a történet, mert adott településen csak egyetlen egy gimnázium van”

– idézi a lap Tarnayt, aki hozzátette, jelezték a Kliknek, hogy nem értik a döntést. Azt a választ kapták tőlük, hogy megvizsgálják az ügyet.

Jelenleg itt tart az ügy, mi pedig nagyon nem lennénk most az érintett diákok helyében.

kmn

(Nyitókép: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium épülete. Forrás: horvathm-szentes.sulinet.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád diákok felvételi gimnázium Horváth Mihály Gimnázium iskola KLIK közoktatás Makó oktatás Szentes
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés