Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: a nagyobb idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok, a hosszú hétvégén még mindenkire vonatkoznak a kijárási korlátozások
Túl a városon 2020. április 30. 18:45

Operatív törzs: a nagyobb idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok, a hosszú hétvégén még mindenkire vonatkoznak a kijárási korlátozások

Ma is elmondták Müllerék, amiről úgy gondolták, hogy fontos. Az országos kórházfőparancsnok is beszélt.

Hirdetés

A 200-nál több embert ellátó idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok

– közölte a koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórházfőparancsnok az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Halmosi Zsolt elmondta: 18 ilyen intézményt jelöltek ki az országban. Ezek közül nyolc önkormányzati kezelésben van, öt állami, három egyházi, kettő pedig magánintézmény. Kiemelte:

a kórházparancsnokok a felelősséget nem fogják átvenni a fenntartóktól, csak a járványveszéllyel kapcsolatos szabályok betartására és az egészségügyi készletek védelmére tehetnek javaslatot. 

Halmosi Zsolt elmondta, csütörtökön lépett hatályba az idősotthonoknál is kórházparancsnok kinevezésére lehetőséget adó kormányrendelet. A rendelet előírása szerint erre az egészségügyért felelős miniszter tehet javaslatot, a döntést a belügyminiszter hozza meg. Az intézményparancsnokoknak lehetőségük van az idősotthonokban a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére.

Amint a belügyminiszter meghozza döntését, az intézményvezetők megkezdik a munkájukat, közölte Halmosi.

Müller Cecília: Nem lehet még fellélegezni

Tájékoztatója elején az országos tisztifőorvos szokás szerint elsorolta a járvány legfontosabb számait, ezeket itt tudja elolvasni.

A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni, mondta Müller Cecília, aki szerint a védekezés második szakaszába lépett Magyarország, az egészségügy felkészült a fertőzöttek ellátására, akik száma tovább növekedhet. Megjegyezte: továbbra is főleg az időseket féltik.

Müller arról is beszélt, hogy az új intézkedések szabadabb mozgást tesznek lehetővé, ennek hatását fokozottan figyelik majd, hogy amennyiben szükséges, változtassanak a stratégián.

Elmondta, a fertőzöttek 62, az elhunytak 63 százaléka fővárosi vagy Pest megyei. Elsődlegesen ezek az adatok szolgáltatták az alapját a most meghozott kormányzati döntéseknek. Azt kérte, hogy a szabályokat a továbbiakban is mindenki tartsa be.

Tájékoztatása szerint továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók és civil önkéntesek oktatása. Összesen 23 ezren jelentkeztek képzésre, több mint 5000 orvos, 14 ezer 500 ápoló és orvostanhallgató, illetve 1900 civil önkéntes. Közülük 18 ezren már sikeres záróvizsgát tettek.

Müller arról is beszélt a hétvégi anyák napja kapcsán, hogy a virágüzletek korlátozás nélküli nyitva tartása is segíti azokat, akik ajándékozni szeretnének.

Szerinte semmilyen adat nincs arra, hogy virággal terjeszthető a fertőzés, és a tárgyakon is csak rövid ideig marad életben a vírus, így a megfelelő odafigyeléssel nyugodtan köszönthetők az édesanyák. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy szerinte kis leleményességgel lehet olyan videókat készíteni, amik örömet szerezhetnek.

Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon nem tudnak olyan emberről, aki az otthonában halt meg koronavírus-fertőzés miatt. Arról is beszélt, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunytak temetését nem szabályozza külön a jog, nincs kötelezően előírt hamvasztás.

Szintén kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a nagyobb létszámú, illetve koronavírus-fertőzésben érintett idősotthonok, szociális intézmények ellenőrzése után megkezdődött a kisebb létszámú, 100-nál kevesebb embert ellátó otthonok ellenőrzése, az első részeredmények jövő hét végén várhatók. 

A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ez Müller szerint átlagos arány, azonos a világ más, a fertőzést alacsony szinten tartó országainak arányával.

Elmonda azt is, ugyancsak kérdésre válaszolva, hogy a tatabányai kórházban a fertőzöttek száma miatt felvételi zárlatot rendeletek el, a járványügyi vizsgálatot lefolytatták, ismert, hogy hány beteg és fertőzött egészségügyi dolgozó van. A kórház dolgozóit minden 7. napon tesztelik.

Fokozatosan, szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet

A hétfőn életbe lépő új szabályokkal megkezdődik a járvány elleni védekezés második szakasza, amiben szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet, ezt már az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert mondta a tájékoztatón. Gulyás Gergely miniszter után ő is beszélt arról, hogy a járvány területi különbségei miatt eltérő szabályok vonatkoznak majd vidékre és Budapestre.

Kiss elmondta:

az érettségik miatt hatályba lépett az a kormányrendelet, ami a kijárási korlátozással kapcsolatban alapos indoknak minősíti a tanulmányi kötelezettség, valamint a tanulmányok lezárásából fakadó vizsgakötelezettségek teljesítését.

304-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatban indított büntetőeljárások száma. Rémhírterjesztés miatt 80, közveszéllyel fenyegetés ügyében 26, csalás miatt 92, járványügyi szabályszegés ügyében pedig 18 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást. Ezekkel kapcsolatosan mostanáig 56 gyanúsítottat hallgattak ki.

A határforgalomról Kiss elmondta: a teherforgalomban a belépő oldalon Csanádpalotánál és Ártándnál, a kilépő oldalon Csanádpalotánál egyórás várakozási idővel kellett számolni délelőtt.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 1186 hatósági házi karantént rendeltek el, így ismét 10 ezer fölé emelkedett ezek száma.

A hatósági házi karanténnal kapcsolatosan az elmúlt 24 órában 19 esetben tapasztaltak szabályszegéseket. A rendőrség március 12-től ellenőrzi a hatósági házi karanténban levőket, eddig összesen 1333 esetben kellett intézkedniük a szabályokat be nem tartókkal szemben.

A kijárási korlátozás kapcsán az elmúlt 24 órában 1075 rendőri intézkedést történt, ebből 448 esetben figyelmeztettek, 296 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 331 esetben feljelentést tettek. A kijárási korlátozással kapcsolatban eddig 39 ezer 619 intézkedést tettek.

A háromnapos hosszú hétvégére vonatkozó újságírói felvetésre, miszerint piknikezők lephetik el a nagyobb parkokat, Kiss azt mondta:

május 3-ig az eredeti ütemben hajtják végre a kijárási korlátozás rendőrségi ellenőrzését. Továbbra is csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát mindenki, az önkormányzatok pedig rendelettel az általánosnál szigorúbb szabályokat is hozhatnak az előttünk álló hétvégére.

Az azzal kapcsolatos kérdésre válaszolva, hogy egyes fővárosi, kerületi polgármesterek különböző forgalomkorlátozásokat szerveznek, azt mondta, hogy az önkormányzatok a saját kezelésükben lévő közutakról hozhatnak saját hatáskörükben forgalomkorlátozó döntéseket.

Arra a felvetésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a fővárosból tömegek indulnak majd vidékre,

arra hívta fel a budapestiek figyelmét, hogy Budapesten a kijárási korlátozások magatartási szabályai május 3. után is érvényben maradnak, tehát a fővárosiak továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat.

Ha rengeteg ideje van, az operatív törzs csütörtöki produkcióját itt tudja megnézni teljes hosszában:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fertőzés határátkelő idősotthon járvány kijárási korlátozás Kiss Róbert kórház kórházparancsnok koronavírus közlekedés Müller Cecília operatív törzs pandémia rendőrség világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés