Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kormányinfó: májusban még biztosan zárva lesznek az iskolák, augusztus 15-ig nem tarthatók tömegrendezvények
Túl a városon 2020. április 30. 15:05

Kormányinfó: májusban még biztosan zárva lesznek az iskolák, augusztus 15-ig nem tarthatók tömegrendezvények

A koronavírus elleni védekezés ötvenedik napján újabb részletekkel szolgált a május 4-étől életbe lépő könnyítésekről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, szokásos heti tájékoztatóján.

Hirdetés

A védekezés első fázisának legfontosabb része a hazai egészségügyi rendszer felkészítése volt arra a lehetőségre, ha tömegessé válna a járvány. Gulyás Gergely ennek kapcsán két dolgot hangsúlyozott:

a legrosszabb forgatókönyvre készülnek, de a legjobbat remélik. Magyarországon nem fordulhat elő, hogy beteg és beteg között kelljen választani abban az esetben, ha egy időben sok fertőzött érkezik a kórházakba.

Guláy megismételte, amit a napokbana már sokszor lehetett hallani a korlátozások lazításával kapcsolatosan: fokozatosan, szoros menetrend szerint indítják újra az életet az országban.

Ezek közé tartozik:

  • az éttermek, kávézók, szállodák kerthelyiségében lehet tartózkodni, fogyasztani,

  • az üzletek korlátozás nélkül nyitva lehetnek vidéken,

  • a strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak,

  • a profi és amatőr tömegsportban engedélyezik az edzést,

  • szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók,

  • az esküvők, temetések a korábbi szabályok szerint megtarthatók, vagyis távolságtartással.

Gulyás megerősítette:

az idősekre továbbra is vigyázni kell, e mellett a könnyítések területi különbségeket mutatnak. Ez lényegében azt jelenti, hogy vidéken megszűnnek a kijárási korlátozások, míg a fővárosban és Pest megyében nem.

Ezt leginkább az indokolja, hogy az igazoltan fertőzöttek és az elhunytak több mint 60 százalékát Budapesten és agglomerációjában regisztrálták.

A miniszter kitér arra a reprezentatív felmérésre, amiben tömeges tesztelések során felmérik az ország átfertőzöttségét. Ebben részt vesz a négy vidéki egyetem – közöttük a szegedi is –, és összesen 17 ezer embert tesztelnek.

A kormányinfón ezzel kapcsolatosan elhangzott: ezt követően kötelező lesz tesztelni valamennyi kórházba be- és kilépő beteget, valamint az idősotthonokban gondozottakat.

A kormány nyomatékosan kéri az embereket, hogy szájmaszk nélkül ne használják a tömegközlekedést és ne lépjenek be az üzletekbe.

Májusban még biztosan nem nyílnak meg az iskolák, marad a tantermen kívüli, digitális oktatás, és nem változtatnak a településeken bevezetett ingyenes parkoláson sem.

Fontos bejelentés volt, hogy

augusztus 15-ig nem tartható az országban semmilyen 500 főnél nagyobb tömegrendezvény, ami azt is jelenti, hogy a nagy, nyári, zenei fesztiválok legtöbbjét biztosan nem rendezikhetik meg. Azt nem tudni egyelőre, hogy az augusztus végére időzített szegedi fesztivál, a SZIN megtartható lesz-e vagy sem.

Arra a kérdésre, hogy a járvány levonulása után számíthatnak-e állami segítségre a komoly pénzügyi veszteségeket elszenvedő önkormányzatok, bár nem mondta ki Gulyás Gergely, de egyértelműen nemmel válaszolt.

Úgy fogalmazott, hogy az állam sokkal nagyobb adó- és pénzbevételektől esik el, mint a helyhatóságok. Ezzel is érzékeltette: ezért sem képzelhető el a pénzügyi segítségnyújtás.

E helyett a beruházások felpörgetésével szeretné segíteni a településeket a kormány, ami rövidtávon aligha tekinthető komoly pénzügyi injekciónak.

Egyelőre nem világos, milyen alapszámokkal – GDP-növekedés, infláció mértéke, államháztartási hiány – számol a 2021-es központi költségvetés – válaszolt egy másik kérdésre Gulyás Gergely, amit azzal is indokolt, hogy a büdzsé első változatát május 19-én kell a pénzügyminiszternek benyújtania.

A Hódmezővásárhelyi Tankerületnek arról a döntéséről, hogy a korábban már a városi gimnáziumba felvett diákat arról kívánják értesíteni, hogy a korábbi döntést felülírva mégsem veszik fel őket, a miniszter úgy nyilatkozott: a felvételi kritériumokat utólag nem lehet megváltoztatni.

Most még nem tudni, hány cég és mennyi munkavállaló vette igénybe a kormány által felkínált bértámogatást, mert ezt a lehetőséget május elsejétől lehet igénybe venni.

A kabinet minden módon segíteni szeretné az új munkahelyek teremtését, átképzésekkel, és a közmunkaprogram növelését is beleértve Ebben a programban korábban dolgoztak már 230 ezren, jelenleg pedig 83 ezren. A bővítés ezért sem kizárt

– hangzott el Gulyás Gergelytől.

A csütörtöki Kormányinfót teljes egészében itt tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság Gulyás Gergely járvány kijárási korlátozás Kormányinfó koronavírus miniszter Miniszterelnökség munka munkahely munkahelyteremtés munkanélküliség Orbán-kormány világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés