Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Levegőfertőtlenítő berendezéseket szerzett be az SZTE, klinikai dolgozókat és súlyos betegeket védenek velük
Szegeden 2020. április 30. 11:42

Levegőfertőtlenítő berendezéseket szerzett be az SZTE, klinikai dolgozókat és súlyos betegeket védenek velük

A készülékeket még a koronavírus-járvány előtt pályázta meg a szegedi egyetem.

Hirdetés

Az országban elsők között helyeztek el levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben, legnagyobb számban, az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében a Járványügyi Ellátó Központban, közölte az egyetem a honlapján.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja egy uniós támogatással megvalósuló projekt során az országban az elsők között jutott kilenc, egyenként csaknem egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő berendezéshez.

Fráterné Nagy Kamilla, a kórházhigiénés osztály főorvosa kiemelte,

ezek a légtechnikai berendezések az UV-fény régóta ismert csíraölő tulajdonságait használják ki. Egy technológiai fejlesztés eredményeként már olyan hullámhossztartományban működnek, hogy folyamatos emberi jelenlét mellett is alkalmazhatók, mert a korábbi megoldásokkal ellentétben nincs károsanyag-kibocsátásuk.

A modern, UV-fényes levegőfertőtlenítő eszköz ózonkibocsátása a minimálisan megengedett szint alatt van, az egyetem szerint tökéletesen biztonságos. A készülékek fertőtlenítésre olyan UV-C sugarakat használnak, amik elpusztítják az élő mikroorganizmusokat, azok maganyagának károsítása révén.

A készülékeket még a koronavírus-járvány előtt pályázta meg az egyetem, a többi közt a kórházi betegek között levegő útján is gyakran terjedő kórokozók, például a multirezisztens MRSA (vagyis a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium) által okozott fertőzések elleni védekezés érdekében.

A jelenlegi járványhelyzetben a levegőt folyamatosan fertőtlenítő mobil berendezések többségét a Járványügyi Ellátó Központban az egészségügyi dolgozóknak fenntartott pihenő és étkező helyiségekben helyezték el, ahol a levetett védőfelszerelésekről a levegőbe juthatnak a kórokozók, illetve az arcmaszkok levételével is megnőhet a fertőződés veszélye.

Emellett a nagy betegforgalmú Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra és a fertőzésekre fokozottan fogékony súlyos állapotú betegeket ellátó Intenzív Osztályra is került az új eszközökből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beteg egészségügy fertőtlenítés intenzív osztály járvány koronavírus levegő orvos pályázat SBO Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE SZTE Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés