Hirdetés
Túl a városon 2020. április 29. 15:23

Maruzsa doktor és a két szem Cataflam mesebeli története

Az érettségizők három százaléka lépett vissza a vizsgától – erről Maruzsa Zoltán, magát orvosdoktornak gondoló EMMI-államtitkár beszélt az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Hétfőn a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődik az írásbeli érettségi.

Hirdetés

Előzetesen 113 ezer 387-en jelentkeztek az idén érettségire, közülük a járványhelyzet miatt 26 ezer 638-an később teszik le a vizsgát (ők azok, akik nem felvételiznek), és 2455-en léptek vissza önként a megmérettetéstől – sorolta az ide vonatkozó adatokat Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

  • Megállapította, az érettségi előtt állók mindössze három százaléka állt el önként a mostani írásbeli vizsgáktól. A hétfőn induló érettségi a szokásokkal ellentétben reggel 8 óra helyett 9-kor kezdődik. A változtatás oka, hogy az érettségire indulók a tömegközlekedésben elkerüljék a munkába igyekvőket – Maruzsa kitért rá, hogy az elmúlt napokban semmi olyasmi nem történt, ami miatt változtatni kellett volna ezen az időponton.
  • A forgalomszervezés kapcsán az is elhangzott, hogy a középiskolák környékén rendőrök segítik a közlekedők dolgát.
  • Az érettségizőknek és az abban részt vevő tanároknak 400 ezernél több szájmaszkot biztosítanak, a pedagógusok védőkesztyűt is kapnak. Az iskolákat előzetesen alaposan kitakarítják, és valamennyi intézménybe szállítanak kézfertőtlenítőt.

Lázmérés nem lesz az érettségik előtt, és ennek kapcsán nem minden humor nélkül jegyezte meg az államtitkár, hogy két Cataflammal levihető a láz. Vagyis ez a szabály könnyen kijátszható volna (nekünk ez még sosem sikerült – a szerk.). Elismételte az írásbelire vonatkozó szabályokat, ami szerint egy teremben tíz diáknál több nem tartózkodhat, akiknek legalább másfél méteres távolságot kell egymástól tartaniuk.

Az írásbeli dolgozatokat huszonnégy óráig „pihentetik”, mert a koronavírus ennyi idő alatt biztosan elpusztul – hangzott el a tájékoztatón. A határon túlról érkező érettségizők – ilyenek is vannak – nem kerülnek karanténba, őket az országhatárokon szabadon beengedik. Igaz, a szerb kormány csak holnapi ülésén dönt erről a kérdésről – derült ki Maruzsa Zoltán szavaiból.

Egy statisztika a végére: összesen 1144 vizsgahelyszínen zajlik idén az érettségi, amelyekre a 189 járási hivatalból szállítják ki a feladatlapokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI érettségi járvány koronavírus Maruzsa Zoltán operatív törzs pandémia világjárvány