Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tagi kölcsönökkel segíti ki az önkormányzat a járvány miatt bajba jutott cégeit
Szegeden 2020. április 29. 13:08

Tagi kölcsönökkel segíti ki az önkormányzat a járvány miatt bajba jutott cégeit

A veszélyhelyzeti intézkedések miatt több önkormányzati cég is szinte minden bevételétől elesett átmenetileg. Nehéz helyzetbe került többek között a látogatók nélkül maradt vadaspark, valamint rendezvények híján a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont, és a Városkép és Piac Kft. Az önkormányzat most tagi kölcsönökkel segíti ki a cégeit.

Hirdetés

Alaposan megtépázta a városi cégek pénzügyi helyzetét a március eleje óta tartó koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási és nyitvatartási korlátozás. Sok helyen teljesen elmaradtak a bevételek, pénzügyi tartalék híján pedig három önkormányzati cég is a fenntartóhoz fordult segítségért.

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester előterjesztéséből kiderül, több városi céget is átmenetileg ki kell segíteni pénzzel, mert elestek a bevételük nagy részétől.

Az alpolgármester szerint a Szegedi Városkép és Piac Kft. kasszájába a járvány és az annak kapcsán meghozott korlátozó intézkedések miatt nem folyt be 93 millió forint, mert elmaradtak a reklámbevételek, jelentősen csökkentek a közterületi és az üzlethelyiségek után járó bérleti díjak is.

Ugyanakkor a rendezvények elmaradása miatt 21 millió forintot nem költöttek el. Így 72 millió forintos lyuk keletkezett az önkormányzati cég büdzséjén, amit átmenetileg tagi kölcsönnel tudnak csak befoltozni.

A döntés értelmében a Szegedi Városkép és Piac Kft. még áprilisban megkapja a kért kölcsönt, amit legkésőbb az év végig kell majd visszafizetnie.

Hasonlóan nehéz helyzetbe került a Szegedi Vadaspark is, amely kénytelen volt március közepén bezárni a járványveszély miatt, így semmilyen bevétele sincs. Az állatok takarmányozását és egészségügyi ellátását, valamint a dolgozók bérét a kieső bevételek ellenére is fizetnie kell. Hogy ezt májustól továbbra is megtehesse, az önkormányzathoz fordult átmeneti pénzügyi segítségért.

A döntés értelmében a vadaspark a minimális működés finanszírozására 66 millió forint tagi kölcsönt kapott az önkormányzattól, amelyet ugyancsak december 31-ig kell visszafizetnie fix egy százalékos kamat mellett.

Szintén komoly bevételkiesést jelentenek a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek a rendezvények elmaradása. Többek között törölni kellett az Ifjúsági Ház programjainak nagy részét, lassan két hónapja nem működik sem a Partfürdő, sem a Belvárosi Mozi, miközben a céget továbbra is folyamatosan terhelik a fix költségek.

A Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nkft. viszont nem kért pénzt. A társaság egy korábbi 204 millió forintos tagi kölcsönének visszafizetésére kért és kapott kilenc hónapos haladékot.

Eredetileg március 31-ig kellett volna a korábban felvett tagi kölcsönt visszafizetnie, de a közbejött válsághelyzet miatt ezt nem tudta a cég kigazdálkodni. Most erre az év végéig haladékot kaptak.

Az önkormányzat ugyanakkor 5 és fél millió forintot biztosít a D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont villamos hálózatának felújításához, amely szintén a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-hez tartozik.

 

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bevétel járvány Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. Szegedi Vadaspark Szegedi Városkép és Piac Kft. bevételkiesés tagi kölcsön közgyűlés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés