Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 28. 21:30

A méhészeknek sem jött be eddig 2020: a betegségek mellett a fagy és a szárazság is ellenük dolgozott

Atkafertőzések tizedelték meg a hazai méhállományt, ráadásul az akácvirágok döntő hányada is elfagyott. A bajt csak tetézi, hogy a tavasz eddig igen száraz volt, így kevés nektárt tudnak gyűjteni a méhcsaládok.

Hirdetés

A déli országrészben az akácvirágok 90 százaléka elfagyott, így aki akácmézet szeretne pergetni, az északra telepíti a családjait

– mondja Pongrácz Attila, az Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke. Északon se jártak túl jól a méhészek, de ott legalább az akácvirágok 25-30 százaléka átvészelte a fagyokat.

Persze, ez azzal jár, hogy túl sok méh jut majd olyan területekre, ahol jobb a helyzet, így minden méhésznek kevesebb mézzel kell majd beérnie.

Biztató lehet viszont a napraforgó jelenlegi állapota, de Pongrácz Attila azt mondja, sok minden történhet még addig, amíg a méhek rárepülnek a virágokra.

Indokolt az óvatos optimizmus, hiszen az időjárás nem igazán volt a méhészekkel az idén. A legfőbb gond most, hogy kevés a csapadék, ezért például a repcéből kevesebb nedvességet tudnak begyűjteni a méhek. Az enyhe viszont tél nem osztott, nem szorzott a méhpopulációk esetében, hiszen nagyon kemény hidegeket is átvészelnek. 

Az atkafertőzések ugyanakkor komoly pusztítást vittek végbe a családokban.

A méhészek persze mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a családjaikat, ám Pongrácz szerint egyelőre vesztésre állnak az atkákkal szemben.

Mindezek ellenére a szakemberek nem adják fel. Most, hogy az akáctermés pusztulása miatt kevesebb a munkájuk a méheknek, több időt és figyelmet lehet fordítani a szaporításra. Ilyenkor ugyanis szétválasztással új családokat lehet létrehozni, így a jövőt lehet építeni.

Közben pedig a méhészek bíznak benne, hogy több eső és kevesebb fagy, illetve fertőzés vár rájuk jövőre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: méhek méhészek méz mezőgazdaság rovar termelés termés természet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés