Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 28. 13:53

Úgy tűnik, a kormány tényleg hisz benne, hogy három hónap alatt bárki újra munkát kaphat

Az viszont az ITM helyettes vezetőjének keddi tájékoztatójából sem derült ki, hogy mire alapozza a kormányzat ezt a derűlátást.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt munkahelyek kerültek veszélyébe, amiket meg kell védeni és a megszűnők helyett ugyanakkora számban újakat kell teremteni

– mondta el a mostanában sokat emlegetett kormányzati propagandaszöveget Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes vezetője az operatív törzs kedd délelőtti tájékoztatóján, de jó néhány részlettel adós maradt. 

Azt elmondta, hogy

a munkahelyek megőrzését leginkább a bértámogatással kívánja megoldani a kormányzat – ez a világszerte általános alkalmazott gyakorlat –, de szinte egyetlen szót sem szólt arról, hogy az állam miként lesz képes új munkahelyeket teremteni.

Ez különösen annak fényében feltűnő hiányosság, hogy az elmúlt napokban Orbán Viktor is többször megismételte: annyi új munkahelyet fognak teremteni, amennyi megszűnik. 

Az ITM miniszterhelyettese hangsúlyozta, hogy ellentétben a baloldali-liberális kormányokkal a megszorítások helyett támogatásokra alapuló gazdaságpolitikát alkalmazz a kormány. Nem beszélt viszont arról, hogy merőben különböző pénzügyi helyzetben lépték meg az előző kormányzatok az emlegetett lépést, mint amilyenben a jelenlegi Orbán-kabinet működik, így az összehasonlítás erőteljesen félrevezető lehet. 

Ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy a Fidesz vezette kormány a segélyezés helyett a munkahelyek védelmét tartja kiemelt feladatának.

A bértámogatásokról szólva elmondta, hogy

a rövidített munkaidőben alkalmazott munkavállalók esetében a kieső munkaidőre járó bér 70 százalékát folyósítaná a kormány, legfeljebb 3 hónapra. A folyósítás alapfeltétele, hogy a munkahely ne szűnjön meg.

A miniszterhelyettes szerint ez a megoldás több százezer hazai munkahely megmentését szolgálhatja. A bértámogatás a cégek túlélését is szolgálja, ami a jelen helyzetben alapvető fontosságú. 

A kutatásban, fejlesztésben és az innovációban érdekelt munkavállalók részére külön bértámogatás vehető igénybe

– hangzott el. Ez Schanda szerint

hazánkban 33 ezer munkavállalót érinthet, akik akár 318 ezer forintos havi bártámogatásra is jogosulttá válhatnak. Ugyancsak a cégek életben maradását szolgálja az a kétéves futamidejű, kedvező kamatozású hitel, amit a bérek kifizetésére vehetnek igénybe.

A miniszterhelyettes mondandója végén megismételte Orbán Viktor tegnapi, parlamenti kijelentését, miszerint

mindazok, akik a mostani válság miatt elvesztették munkájukat, három hónap után új munkahelyet fognak találni.

Az, ahogyan hétfőn a miniszterelnök esetében, most sem derült ki, hogy ezt a derűlátó ígéretet mire alapozza a kormányzat.

Schanda Tamás teljes tájékoztatóját az alábbi videó elején tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM járvány koronavírus munka munkahely munkahelyteremtés munkavállaló operatív törzs Orbán-kormány pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés