Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 27. 17:09

Koronavírus: minden nyolcadik beteg egészségügyi dolgozó, van, aki 200 ezret sem keres

Miközben van olyan orvos, aki a fertőzés első vonalában nettó 183 ezer forintért dolgozik, nagy nehezen az is kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók hány százaléka fertőzött.

Hirdetés

Hatalmas port kavart, amikor kiderült, hogy a tatabányai kórház betegápolója az a 41 éves férfi, aki a koronavírus egyik legfiatalabb áldozata Magyarországon. Müller Cecília tisztifőorvos a szombati sajtótájékoztatón azt mondta, a férfinek emésztőrendszeri betegsége és bakteriális vérmérgezése volt, de a felesége – aki szintén a kórházban dolgozott – azt állítja, hogy ezeket a férje már az egészségügyi intézményben kapta el, miközben a koronavírussal küzdött.

Hétfőn az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília nagy nehezen, de végül elmondta, hogy az összes koronavírusos beteg 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ami azt jelenti, hogy mintegy 336-an fertőződtek meg közülük.

A 444.hu-nak nyilatkozott egy tüdőgyógyász szakorvosjelölt, aki koronavírusos betegeket kezelő osztályon dolgozik.

Az orvosnál elszakadt a cérna, amikor meglátta a márciusi bérpapírját, rajta a 183 ezer forintos fizetéssel, ami akkor is csak 203 ezer forint lett volna, ha nem kellett volna három napra táppénzre mennie.

Azt mondta: megtiltották az orvosoknak, hogy másodállást, ügyeletet vállaljanak máshol, ezért ő jelenleg csak az alapbérét kapja. Igaz kihirdették náluk, hogy a koronavírusos betegeket ellátók 1000 óránként forint bérkiegészítést kapnak majd, de azt nem mondták meg, hogy bruttó vagy nettó összegről van szó. Ugyanez a beígért 500 ezer forintról sem derült még ki, már arról is hallani, hogy SZÉP-kártyán kapják majd a juttatást az orvosok.

A 444.hu-nak nyilatkozó orvos bár hörgőtükrözést végez, FFP3-as maszkot még nem látott, csak FFP2-est. Ez 94 százalékos védettséget biztosít a vírusok ellen, tehát 6 százalék esélya van, hogy elkapja a koronavírust akkor is, ha viseli a maszkot. Ráadásul egy maszkot egy hétig kell használnia, annak ellenére, hogy hivatalosan ezeket legfeljebb nyolc órán át szabadna használni.

Az osztálya AliExpressről rendelt plusz maszkokat, hogy legyen az ápolóknak – állítja a szakorvosjelölt, aki túlzásnak tartja, hogy ezt a problémát a kormány megoldotta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi ellátás fizetés járvány koronavírus orvos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés