Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 26. 19:14 Forrás: Szegedi Tükör

Olvasói levél: Közös teherviselést!

Nyakunkon a gazdasági válság, könnyen meghaladhatja a 2008. évit, a kormányváltáshoz vezető mértéket. Nő az elégedetlenség, a munkanélküliség, a terjed a vírus. De lánglelkű kipcsák vezérünk hétfői, a gazdaságmentő csomag második lépéseként beharsonázott intézkedési terve nemcsak a parlamenti ülésen, de a nyugdíjasok, a rászorultak körében is csalódást okozott.

Einstandolták a gépjárműadót

Lehet vitázni, hogy a gépjárműadó (amely valamikor teljes egészében az önkormányzatoké volt) maradék részét einstandolták, a parkolási díjakat betiltották, ezek fájnak, de túlélhetők. Az viszont már pofátlanság, amit a vezér többször hazudott a maszkok, védőfelszerelések rendelkezésre állásáról az egészségügyben, hiszen a kijelentéseit mindig megcáfolták. A fertőzöttek több mint 10 százaléka orvos, ápoló, aki semmit sem kapott. Lázas keresgélés után elkezdtek érkezni a gépek Kínából a mi pénzünkön, beindult a gyártás a börtönökben is. Biztos, ami biztos, koronázatlan királyunk egy darabot hazavitt a börtönből magának.

De hogy milyen ragyogóan állunk, erre jött az a megdöbbentő hír, hogy Magyarország 100 ezer darabot küld Észak-Macedóniába segítségként. Mert már annyi van, hogy csak a magyar kórházaknak nem jut.

Nehéz helyzetben van az ország. Egy nevenincs KDNP-s honatya szerint az ellenség ott ül a parlamenti padsorokban, és az Unió, Brüsszel és Soros triumvirátusával támad. Ezt a baromságot dübörgő taps fogadta, ha Orbán mondta volna, még most is felállva tapsolnának. Vezérünk, akivel ők teljes mértékben egyetértenek, annyira szégyellte magát a program semmitmondása miatt, hogy el sem ment a parlamentbe.

A nyugdíjasok nem igazán értették, hogyan is lesz nekik tizenharmadik havi nyugdíjuk, ha az csak 2024-ben lesz teljes összeg, addig évről évre csak emelgeti nekik a cukrosbácsi. A gazdaság lefelé szárnyal, prémium garantáltan nem lesz, de az ellopott, rosszul (?!) tervezett infláció miatti emelést a megugró élelmiszerárak ellenére sem akarják hamarabb kompenzálni. Aki békésen, álmában hal meg, vagy háborús hősként a vírus elleni csatában, azokon mind spórol az állam!

Érdekes, hogy az ország kormánypárti polgármesterei nem panaszkodnak, csak az ellenzékiek gondolják úgy, hogy a közös teherviselés az, amikor mindenkinek – a munkavállalóknak, a vállalkozásoknak, multiknak, bankoknak, a kormánynak, tényleg mindenkinek – kevesebb pénze lesz. Ez a röghöz kötött, eszement ellenzék meg különadót akar kivetni az elmúlt évek közbeszerzéseinek nyerteseire, a háttéroligarchákra, csókosokra, barátokra, ne adj’ isten rokonokra is!

Közös nemzeti ügy

Közös teherviselés? Egyéni gazdagodás? Mészáros-megsegítés 17 milliárddal? Hogy volt képe a miniszterelnöknek nyilvánosan azt állítani, hogy az erőmű visszavásárlására a 4000 ember munkahelyének megőrzése miatt volt szükség? Aztán megjelennek a rekonstrukciós tervek, miszerint a teljes felújítás, modernizálás, automatizálás után csak 400-500 főre lesz szükség! Persze a turizmus, Orbán Ráhel területe, a Tiborcz- és Mészáros-féle üdülő- és kikötőépítések azonnal kapnak segítséget. Nem állt le az atlétikai gigastadion építése sem.

Nem tudjuk még, mikor sikerül megállítani a járványt, nem tudjuk, hogy mikor oldhatók fel a korlátozások, mikor térhet vissza életünk a rendes kerékvágásba, egyáltalán visszatérhet-e. Rengeteg fenyegető kérdésre kell választ találnia most az emberiségnek és nekünk, magyaroknak is.

Magyarországon már most több tízezer ember elveszítette az állását, de ez a szám hetente 10–20 ezer fővel emelkedik, és a milliós nagyságrend sem elképzelhetetlen már. Lesznek új munkahelyek, senkit sem hagyunk az út szélén, maximum belelökjük. Segély helyett munka! A háromhónapos támogatás idejének hat- vagy kilenchónaposra emelése nem időszerű, a családi pótlék emelése sem (ott az a rengeteg kedvező hitel, most fél évig kilakoltatás sem lesz!).

Nincs vita abban, hogy a járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, és nem lehet kétséges az sem, hogy kormányzati beavatkozásra van szükség a leginkább rászorultak megsegítése érdekében, de vezérünk szerint a kormány a helyén van. Már most is rengetegen vannak, akik egzisztenciális válságba kerültek, nem tudják fizetni számláikat, képtelenek fenntartani otthonukat, és sajnos az ország legszegényebb vidékein már ételre sem telik minden családnak.

Eljött az idő

Az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon. A NER kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadjanak abból, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkésréteg” is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez.

Botka László konkrét javaslatokat is megfogalmazott: Amelyik cég 2010 óta több mint ötmilliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az egy százalékát, aki több mint tízmilliárdot nyert, az a két százalékát, akik pedig százmilliárd forintnál többet kaptak, azok három százalékot adjanak be az alapba.

Meg lehetne a tőkevagyont is adóztatni! Akinek százmilliárdnál nagyobb a vagyona, az három százalékkal, akinek tízmilliárdnál nagyobb, az két százalékkal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az egy százalékkal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelentene, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több mint 600 milliárd forint folyhatna be.

Dübörög a stadionépítés

Botka javaslatait lehet bírálni, de veszélyes csak úgy lesöpörni az asztalról. Remélem, sokan figyelték az országgyűlési vitát, a mosolygó többség elégedett arcát. Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de a képviselői juttatásokról, a házelnök megemelt béréről, némi önmérsékletről vagy a fociakadémiák alulteljesítési juttatásainak megnyirbálásáról egy hangyányi javaslatot sem hallottam.

Dübörög a gazdaság, nem állt le a stadionépítési láz, megszavazták a Budapest–Belgrád kínai hitelből történő, kerek 2400 év alatt (talán) megtérülő beruházását. Ennek a fő kivitelezője Mészáros csodacége lesz, első lépésként 600 milliárdos költségvetéssel. Hány fórumon kértük, hogy Szeged felé tereljék a nyomvonalat – mindhiába. De nem csökkennek a Nemzeti Hírharsona (Habony Művek) kiadásai sem, vagy békemenetre, vagy plakátháborúra, vagy nemzeti kérdezz-felelek játékra költött pénzek.

A frakcióvezető úr mosolyogva köszönt el a feloszlatott parlamenttől, nem felejtve megemlíteni, hogy ők adnak, míg az aljas, szoclib rezsim elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat. Csakhogy ez olyan régen volt, hogy ifjonti fejében összekeveredtek a tények. 2010 óta az Orbán-kormány a valós infláció alatti mértékben növelte csak a nyugdíjat, ezzel kilenc év alatt több százezer forinttal megkárosítva az idős embereket. Ráadásul nemhogy a tizennegyedik havi nyugdíj ígéretét beváltották volna, a 13. havit sem adták vissza soha.

A víz az úr

A tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetéséről 2009. május 11-én szavazott a Parlament, és hivatalosan 2009. július 1-jével szűnt meg. 2009. április 14-étől Bajnai Gordon volt a miniszterelnök. A tizenharmadik havi nyugdíjat tehát az ő idején vették el – a gazdasági világválság szorításában.

Hét évig azonban jobban élhettek a nyugdíjasok az MSZP és az SZDSZ kormányzása idején, és a tizenharmadik havi nyugdíj kényszerű elvétele nem menti a Fideszt a bűn alól, hogy becsapja őket, sőt a magánnyugdíj gyalázatos elvételével a takarékoskodó középosztályt is tönkretette. A svájci indexálást a Bajnai-kormány csak felfüggesztette (GDP-növekedéshez kötve azt), viszont 2011-ben az új kormány törölte el végleg, és kötötte az inflációhoz az éves emelés mértékét.

Ne békemenetre számítson a kormány, hálaadó körmenetre, hanem valódi éhségmenetre. Tessék végre megtanulni nemsokára betiltásra kerülő nemzeti költőnk sorait: „Jegyezd vele az égre/ Örök tanúságúl:/ Habár fölűl a gálya,/ S alúl a víznek árja,/ Azért a víz az úr!”

Dr. Zsadányi Nagy Csaba

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gépjárműadó járvány koronavírus nyugdíj olvasói levél Orbán-kormány pandémia Szegedi Tükör világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés