Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 26. 18:59 Forrás: MTI

Boris Johnson visszatér a Downing Street 10-be

Munkába áll hétfőn a brit miniszterelnök, aki átesett a koronavíruson, és néhány napig intenzív osztályon is kezelték.

Hirdetés

A konzervatív párti kormányfő hétfői visszatérését – amelyet a brit sajtó egy ideje már valószínűsített – Dominic Raab külügyminiszter erősítette meg a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában. Raab, aki Johnson megbízásából a miniszterelnöki teendőket is ellátta a kormányfő lábadozásának idején, kijelentette: Boris Johnson „alig várja”, hogy ismét munkába állhasson, és visszatérése „friss lendületet ad” majd az országnak.

Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a koronavírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán. Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján. Johnson azonban az elkülönítési időszak lejárta előtt egy nappal bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli a fertőzés egyes tüneteit. Állapota ezután tovább romlott, és három hete, április 5-én a londoni St. Thomas kórházba szállították. A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint csak elővigyázatossági lépésről volt szó, amelyet Johnson orvosa javasolt. Másnap azonban Johnsont át kellett vinni a kórház intenzív osztályára, mivel állapota még tovább romlott, bár lélegeztetésre nem szorult és tüdőgyulladást sem diagnosztizáltak nála. A brit miniszterelnök egy hetet töltött kórházban, ebből három napot az intenzív osztályon. Két hete hagyhatta el a St. Thomas kórházat, ahonnan a Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott és azóta is ott tartózkodik. Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, Johnson a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte: kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor „bármerre eldőlhetett volna a dolog”. Hozzátette: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg.

Erre Dominic Raab is egyenes utalást tett a vasárnapi BBC-műsorban. A külügyminiszter megfogalmazása szerint „voltak bizonytalan kimenetelű pillanatok” Johnson kórházi kezelésének idején.

Boris Johnsonra máris erőteljes nyomás nehezedik elsősorban az üzleti szektor és a kormányzó Konzervatív Párt részéről annak érdekében, hogy kezdje el a járvány megfékezését célzó, több mint egy hónapja érvényben lévő korlátozások enyhítési menetrendjének kidolgozását, mivel a zárlat rendkívüli károkat okoz a brit gazdaságban. Raab erről a vasárnapi BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy egyelőre óvatos lépésekre van szükség, és az emberek közötti távolságtartás valamilyen formájára egy ideig még szükség lesz.

– A lakosságnak „újfajta normalitáshoz” kell majd hozzászoknia – tette hozzá.

Nagy-Britanniában a hétvégén átlépte a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és eddig csaknem 150 ezer ember szervezetében azonosították szűréssel az új típusú koronavírus jelenlétét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson járvány koronavírus miniszterelnök Nagy-Britannia pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés