Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. április 26. 08:25

Időutazás a járvány idején: miénk lett a tér, mert mi nőttünk itt fel

Képriport
„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel” – énekli az LGT. Emlékszik még rá? Vagy nem? Arra sem, hogy éppen tíz éve kapták vissza a szegediek a gyönyörűen felújított Magyar Ede teret, aminek akkor még neve sem volt? Nem baj, most újra megmutatjuk a téravatót!

Hirdetés

A szegedi belváros rehabilitációjára – amelynek első elkészült eleme volt 2010 márciusában az akkor még név nélküli tér felújítása – a város két évvel korábban, 2008 végén nyert egy uniós pályázaton 2,1 milliárd forintot, amelyet 1,2 milliárdos saját erővel egészített ki.

A program részeként összesen 27 hektárnyi belvárosi terület újult meg néhány év alatt, és 7 ezer 800 négyzetméternyi zöld területet alakítottak ki.

A Kölcsey utca és a REÖK előtti – azóta Magyar Ede nevét viselő – tér felújítására nettó 233 millió forintért az ATV Szeged Konzorcium kapott megbízást. A munkát még 2009. november elején elkezdték és határidőre, a következő év áprilisának végére be is fejezték. Öt hónap alatt a tér teljesen új díszburkolatot kapott, zöldszigeteket alakítottak ki, padokat és ivókutat helyeztek el.

(fotók: Rafai Gábor)

A tíz évvel ezelőtti fejlesztés keretében teljesen megújult a közműhálózat és zöld színű díszkandeláberek elhelyezésével a közvilágítás is.

A beruházás során a tér optikai középpontjába helyezték a III. Honvéd Huszárezred emlékművét is, amelyet Bánvölgyi László szegedi szobrászművész restaurált.

A térrekonstrukció folytatásaként nem sokkal később teljesen megfiatalodott a Kölcsey utca is: itt díszburkolattal ellátott sétálóutcát alakítottak ki, amelyet ma már díszfákból álló fasor szegélyez. Az így kialakított sétálóutca vezet el a Reök-palotához, a város új rendezvényteréhez.

A belváros felújításának programja tovább folytatódott: mára már tejesen megfiatalodott a Gutenberg utca is, ami úgynevezett vegyes forgalmú tengelyként köti össze a belvárost a Mars térrel.

A teljesen megfiatalodott Magyar Ede teret éppen tíz évvel ezelőtt, április utolsó hétvégéjén Botka László polgármester adta vissza ünnepélyesen a szegedieknek.

Névadó
Három és fél éve, 2017. január utolsó napjától viseli a tér Magyar Ede nevét. A teret – amelyet korábban a szegediek csak Lófaraként emlegettek az itt található lovas szobor miatt – a szecessziós Reök-palota tervezőjéről nevezték el.

Timelapse videó mutatja be, milyen volt a tér egy napja békeidőben

Nézze meg a PontMost.hu timelapse videóján hét percbe sűrítve, milyen volt a tér egy napja 2016. augusztusában.

A Magyar Ede tér egy napját gyorsított videón bemutató képsorokat a jogi kar épületén elhelyezett webkamera képeiből állították össze.

Mi pedig csak remélhetjük, hogy hamarosan ismét készülhet ilyen felvétel a tér egy békebeli napjáról.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti fotógalériánkat, amelyen a tíz évvel ezelőtti téravató legérdekesebb pillanatait idézzük fel.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány időutazás Magyar Ede tér avatás emlékek
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés