Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 25. 16:10

Lengyelországból leckéztetik nácizmusból Csongrád megye díszpolgárát

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő nyílt levelet kapott Radosław Sikorski lengyel néppárti képviselőtől, tehát európai pártcsaládtagjától, amiben Sikorski felháborodottan teszi szóvá, hogy a Fidesz és a médiája rászállt Donald Tuskra.

Hirdetés
Hirdetés

„Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?”

– kérdezte Deutsch Tamáshoz írt nyílt levelében Radosław Sikorski lengyel néppárti képviselő.

Az ügy előzménye, hogy Donlad Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Spieglenek nyilatkozva azt mondta, „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Majd kifejtette, hogy a náci jogtudós a náci ideológia egyik jogi védelmezőjének és Adolf Hitler lelkes hívének bizonyára tetszene a magyar felhatalmazási törvény és az, ahogyan Orbán Viktor politikai és hatalmi céljai elérésére használja a koronavírus-járványt.

Ezután a Fidesz médiáján végigment egy fotó, amin szerintük Donald Tusk nagyapja látható SS-egyenruhában. Csakhogy a kép hamisítvány, ráadásul nem kell akadémikusnak lenni ahhoz, hogy az ember tudja, lengyelek nem léphettek az SS-be. Mindenesetre a Pesti Srácok által közölt fotó és a cikk végigment a fideszes holdudvaron, köztük Csongrád megye díszpolgára, Deutsch Tamás is kritika nélkül elhitte. 

A hamisított kép, amit a Pesti Srácok is megjelentetett. Később levették a fotót, és megírták, hogy hamisítvány

Sőt, Deutsch egyike volt azoknak, akik levelet írtak Donlad Tusknak, hogy kikérjék maguknak Orbán szerintük lenácizását. Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs úgy fogalmaztak:

eddig csak a baloldal nácizta minden alap nélkül a konzervatív politikusokat és pártokat, így számukra annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője, jelesül Tusk tesz ilyet.

Igaz, Tusk a Spiegelnek adott interjújában egyáltalán nem úgy beszélt, mintha szerinte ne lenne alapja annak, amit mondott.

Deutsch-ék azt is írták, hogy a „szégyenteljes kijelentés ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának – zsidóknak és nem zsidóknak – az emlékét is meggyalázza”, majd bocsánatkérést követeltek Orbán Viktornak.

Erre és a Tusk nagypapáról szóló hamisított fotóra ragált Radosław Sikorski lengyel néppárti képviselő, egykori külügyminiszter egy éles hangú levélben, amiről a Népszava beszámolt.

A lengyel politikus azt írta, Tusk nem nácizta le Orbánt, csak azt akarta jelezni, hogy a populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát.

„Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” — írja Radosław Sikorski.

Azt is hozzáteszi:

„Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak”.

Sikorski – utalva a Fidesz levegőben lógó néppárti kizárására, és csatlakozására a nacionalista euroszkeptikusokhoz – azzal zárja a levelét, hogy

„sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Deutsch Tamás Donald Tusk Pesti Srácok Radoslaw Sikorski

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés