Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 25. 12:55

Felmérés: tízből négy magyar egy hónapnál tovább sem húzná ki fizetés nélkül

Nincs többhavi tartaléka a magyarok jelentős részének – derül ki a Publicus Intézet friss felméréséből. Tízből ketten még egy hónapig sem élnének meg kereset nélkül, és csak minden tizedik magyar megtakarítása bírná ki több mint fél évig.

Hirdetés

Az innovációs tárca háttéranyaga szerint a koronavírus-járvány következményeként már hetente több mint 12 ezren veszítik el munkájukat az országban. Az ügyön a kormányzati késlekedés és a gyenge bértámogatási program sem segít.

A regisztrált álláskeresők száma már 320 ezer fölé emelkedett, de még ennél is jóval többen maradhattak jövedelem nélkül, hiszen nem mindenki regisztráltatja magát.  

Az állás nélkül maradt emberek továbbra is csak három hónapig számíthatnak egy nagyon alacsony összegű álláskeresési járadékra, ami az éhenhaláshoz sok, az életbemaradáshoz viszont nagyon kevés. A kormány ennek ellenére sem hajlik a támogatás folyósítási idejének meghosszabbítására. A magyarok többségének viszont tartaléka sincs.

Tíz emberből négy legfeljebb egy hónapig vagy még annál is kevesebb ideig tudna megélni megtakarításaiból, ha most nem lenne semmilyen bevétele, de 3-6 hónapra elegendő tartaléka is csak minden ötödik magyarnak van

– derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. 

Az adatokból kiderül, a DK szavazói rendelkeznek a legkevésbé tartalékkal: több mint harmaduk egy hónapig sem tudna jövedelem nélkül kitartani. A jobbikosok negyede is kevesebb, mint egy hónapig bírná. Akár fél évre is elegendő tartalékkal rendelkezik ugyanakkor a Momentum szavazóinak bő harmada, és a Fidesz szavazóinak negyede. Fél évnél tovább csak a háztartások 12 százaléka tudna megélni folyamatos bevétel nélkül.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérrendezés felmérés fizetés közvélemény-kutatás megtakarítás Publicus Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés