Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 25. 11:48

Másfélszer nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint azt a kormány jósolta

Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek ismerte el, hogy a március második felében becsült 3 százalékos gazdasági visszaesést ma már jóval többnek látja a kormány. Emlékezzünk, Matolcsy György, a nemzet közgazdásza pár hete még 2-3 százalékos növekedésről beszélt.

Hirdetés

Elképzelhetőnek tartja a német hírügynökségnek a magyar gazdaság 4,5 százalékos zsugorodására vonatkozó jóslatát Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez az adat 50 százalékkal rosszabb, mint a korábbi 3 százalékos tipp.

Jegyezzük meg, hogy míg korábban 5-6 százalék különbség volt Varga és Matolcsy – a magyar gazdaság két fő irányítója – között, mostanra ez már 6,5-7,5 százalék lett, mert a jegybankelnök még mindig nem igazította ki a 2-3 százalékos növekedésről szóló jóslatát.

Varga a Reutersnak azt is mondta, hogy április végén vizsgálják felül a költségvetési deficit mértékét, de a 3 százalékos hiány sincs kőbe vésve. Hogy is lehetne, mikor a Bloomberg szerint 4 milliárd eurónyi, azaz közel 1500 milliárd forint értékben készül kötvényt kibocsátani az állam.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy 202 ezer online pénztárgép adatai alapján úgy látják, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom 46 százalékot esett vissza az ilyenkor szokásoshoz képest, majd elismerte, hogy „ha a gazdaság vissza tudna térni a normális kerékvágásba május végére, vagy júniusra, akkor lenne 3 százalékos recesszió, de úgy látjuk, lassabb lesz a visszaállás”.

Majd a Reuters kérdésére válaszolva elismerte, hogy reális az elemzők 4,5 százalékos gazdasági visszaesésről szóló előrejelzése, ha a gazdaság júniusig nem tud újraindulni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság gazdasági válság Varga Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés