Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A következő fűtési szezonban a lakások egy részét már geotermikus energia fűti Szegeden
Szegeden 2020. április 24. 12:43

A következő fűtési szezonban a lakások egy részét már geotermikus energia fűti Szegeden

Képriport
A tervezett kilencből, három helyen – Odessza városrészben, Felsővároson és Rókuson – a következő fűtési szezonban már üzemelni fog a geotermikus távfűtési rendszer.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a geotermikus távfűtési rendszer kialakítása Szegeden. A beruházás a Szetáv, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és a Geo-Hőterm Kft. alkotta konzorcium összefogásával valósul meg.

Ennek eredményeként 2023-ra a városban teljes kapacitással fog működni kilenc termálkút. Az ezekből kinyert hőmennyiségnek köszönhetően a távfűtésben az évente felhasznált 30 millió köbméter gázfelhasználást a felére mérsékelik. Ugyancsak felére fog csökkenni a szegedi távfűtés mostani 45-55 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása.

Kóbor Balázs, a Szetáv igazgatója elmondta, a cég honlapján mindenki nyomon követheti a munka állását. Jelenleg az egyik fúrótorony a Molnár utcai fűtőmű környékén dolgozik. Itt a szakemberek már elérték a 2 ezer méteres mélységet. Egy másik, kisebb fúrótornnyal pedig a Szeged Plaza mellett dolgoznak.

Az odesszai fűtőművet ellátó rendszer, amely egy kitermelő és két visszasajtoló kútból áll, már elkészült. Ezeknél jelenleg a gépészeti és a villamossági szerelések zajlanak, valamint a távvezetékek kiépítését végzik, amelyek összeköti a kutakat a fűtőművekkel. A felsővárosi területen, a Molnár utcai fűtőműnél is hamarosan elkészül a három kút.

Jelenleg a rókusi fűtőművet majdan ellátó három kút közül az első fúrása zajlik, ennek helyszíne a Szeged Pláza.

Kóbor Balázs kiemelte, azzal, hogy

hat kutat már megfúrtak, egy kialakítása pedig elkezdődött, az ütemtervnek megfelelően halad a projekt.

Az igazgató türelmet és megértést kér a szegediektől, mivel a munkálatok zajjal járnak, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jelentősen korszerűsödjön a város távfűtése és sokkal környezetkímélőbben működjön az elkövetkező időszakban. Kóbor Balázs arra is kitért, hogy a munkálatok befejezése után a kutak környéket teljes mértékben helyreállítják majd.

Szegeden összesen 23 távfűtési kör működik. Amikor egy-egy körhöz tartozó rendszer – az egy kitermelő és két visszasajtoló kút – teljesen elkészül, kiépülnek a távvezetékek, akkor azokat folyamatosan kapcsolják majd be az ellátásba. „Ez azt jelenti, hogy Odessza városrészben, Felsővároson, valamint Rókuson a következő fűtési szezonban már üzemelni fog a geotermikus távfűtési rendszer. Azaz a tervezett kilencből három működni fog, 2023 elejére pedig a teljes rendszer kiépül majd” – tette hozzá Kóbor Balázs

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: geotermikus energia Kóbor Balázs
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés