Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 24. 11:00

Felmérés: az emberek többsége nem ért egyet az önkormányzatok megsarcolásával

A magyarok többsége ellenzi, hogy a kormány 34 milliárd forintot vonjon el az önkormányzatoktól, és így próbálja meg kivéreztetni az ellenzéki településeket. Egy friss felmérés szerint viszont tíz megkérdezettből hét támogatja, hogy 1,2 milliárdot elvonjanak a pártoktól.

Hirdetés

A Népszava felkérésre végzett felmérést a napokban a Publicus Intézet. Többek között azzal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, hogy a lakosság mennyire tartja helyesnek, vagy utasítja el a járvány gazdasági hatásainak csökkentésére hozott kormányintézkedéseket.

A válaszokból az derül ki, hogy a többség körében nem aratott tetszést az önkormányzatoktól történő 34 milliárd forintos forráselvonás ötlete. Még a Fidesz szavazóknak is alig fele támogatja, hogy a települések büdzséjét vágják meg a vírus elleni védekezésre hivatkozva. A többség úgy véli, ezt a kormány első sorban az ellenzéki települések kivéreztetésére igyekszik felhasználni.

Az önkormányzatok megsarcolását a momentumosok utasítják el a legnagyobb, 94 százalékos arányban, de erősen – tízből közel kilencen – ellenzik a Jobbik szavazói is, valamint az MSZP és a DK szavazóinak háromnegyede is károsnak tartja az intézkedést.

Népszerűbbnek bizonyult viszont az a bejelentés, hogy a kormány összesen 1,2 milliárd forintot kíván elvonni a pártoktól. Ezt a lépést a megkérdezettek bő kétharmada támogatja, legnagyobb arányban – 83 százalékban – a Fidesz szavazói körében aratott sikert az elgondolás.

A gazdasági mentőcsomag sem aratott osztatlan sikert a megkérdezettek körében

A Publicus megkérdezte azt is, hogyan értékelik a válaszadók a kormány gazdasági mentőcsomagjának egyes elemeit.

A legnagyobb sikert a KATÁS-vállalkozók adóterheinek elengedése aratta, ezt a válaszadók 88 százaléka helyesli. A lépést legnagyobb arányban a Fidesz, a legkevésbé az MSZP szavazói tartják hatékonynak.

A felmérésből az is látszik, hogy az állami bérkiegészítést is fontos intézkedésnek tartják az emberek. Az összes megkérdezett 83 százaléka gondolja ezt hatékony lépésnek,

A fentieknél kevésbé tűnik népszerű intézkedésnek, hogy a nyugdíjasok jövőre plusz egy heti nyugdíjat kapnak, ezt csak a megkérdezettek fele tartja hatékony lépésnek, nem meglepő módon a Fidesz szavazók nagyobb arányban, 76 százalékban gondolják így.

E téren a legkritikusabbak az MSZP szavazói: közülük senki nem gondolja az egy év múlva adandó nyugdíjkiegészítést hatékony lépésnek, de a DK-sok 90 százaléka is így vélekedik.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elvonás felmérés járvány kormány önkormányzatiság Publicus Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés