Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 23. 19:16

Háziorvosok: Ne végezzen senki ujjbegyes gyorsteszteket!

A Háziorvosok Online Szervezete szerdán közzétett közleményében pontosítja, mi a koronavírus-fertőzés otthoni diagnosztikájának szakmailag elfogadott módszertana. Fontosnak tartják, hogy csak a nemzetközileg elismert szűrőmódszerek szerint végezzenek gyorsteszteket a szakemberek, mert hiteles eredményeket csak így produkálhatnak.

Hirdetés

Az orvosi szervezet, aminek sok szegedi tagja is van, közleményét saját honlapján tette közzé. Ebben azt kérik, hogy

akik teszteket végeznek, csak és kizárólag otthoni légúti PCR mintavétellel szűrjék koronavírusra a betegeket. Ezt azzal indokolják, hogy amíg nincsenek megbízható gyorstesztek, addig a betegellátásban az ujjbegyes, ágy melletti gyorsteszteket ne használjon senki se. Az így nyert diagnózisok ugyanis nem megbízhatók, ezért kérnek minden szakembert, csakis a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által jóváhagyott légúti mintavételt alkalmazzák.

A háziorvosok gyakran tapasztalják, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) területi kivonuló egységei az orvosi kéréstől, részletes szakmai indoklástól függetlenül, adott esetben a járási tisztifőorvos engedélyétől függetlenül, a szakma szabályai ellenére szerológiai ujjbegyes gyorsteszteket végeznek. Ezek eredményeiről hivatalos lelet nem keletkezik, nincsen nyoma a vizsgálat elvégzésének, járványügyi eljárás szempontjából nincs konzekvenciája, az intézkedések esetlegesek (járási hivataltól függően), az eredményről csak a helyi tisztiorvosi hivatalt megkeresését követően, telefonon lehet információt kapni. Az eljárás a fertőzőképesség megítélésére nézve nem megbízható, és a folyamat utánkövetése is megoldatlan.

Az is probléma, hogy nincsen olyan országos COVID-19 adatbázis, melyhez az OMSZ, a Járási Tisztiorvosi Hivatalok, és a kezelőorvosok hozzáférnének, mely tartalmazza a páciensek aktuális állapotát, teszteredményeit, elérhetőségét, tartózkodási helyét, adott esetben kontaktjait. Mindezek miatt javasolja a HaOSz, hogy az OMSZ azonnal szüntesse meg az ujjbegyes gyorstesztek elvégzését, és csakis a garatból vett minták alapján végezzenek vizsgálatokat.

A szeged.hu megkereste a szegedi Rósa Ágnest, aki tagja a szakmai szervezetnek. A gyerekorvos elmondta, hogy teljesen egyetért a felhívással, ugyanis rendkívül fontos a pontos eredmények megismerése, de a gyorstesztek nem elég megbízhatók, ezért kérik ezek mielőbbi beszüntetését.

Rósa doktornő azt is hozzátette:

ismeretei szerint Szegeden nem gyakorlat a mentősök között az ujjbegyes gyorsteszt végzése, így valószínűleg az itt végzett vizsgálatok eredményeit hitelesnek tekinthetjük.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus orvos teszt világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés