Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kormányinfó: változhat az érettségi időpontja, nő a munkanélküliség, nem maradnak el a béremelések, zsonglőrködés az ágyszámokkal
Túl a városon 2020. április 23. 16:57

Kormányinfó: változhat az érettségi időpontja, nő a munkanélküliség, nem maradnak el a béremelések, zsonglőrködés az ágyszámokkal

Gulyás Gergely szokásos heti tájékoztatója hemzsegett a kormányzati kommunikációból megszokott csúsztatásoktól. Szavai mellé igyekeztünk odatenni a valóságot is.

Hirdetés

Matematikai modellszámítások állnak az olyan intézkedések mögött, mint a hazai kórházi ágyak 50 százalékának felszabadítása és 8 ezer lélegeztetőgép működtetése

– vette védelmébe a kormány intézkedésit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlenül a kabinetülés után megtartott tájékoztatón.

Magyarázatként elmondta, hogy a modellszámítások részleteiről Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője szerdán részletekkel fog szolgálni.

Megerősítették: a jelenlegi járványhelyzetben az előkészületek során a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Ennek kapcsán Gulyás megjegyezte, hogy Magyarországon nem fordulhat elő az, ami Olaszországban és Spanyolországban. Vagyis, hogy nem minden rászorulónak tudtak lélegeztetőgépet biztosítani.

A munkahelyek védelme és újak teremtése kapcsán a miniszter elmondta, hogy a Samsung gödi gyáránál a dél-koreai cég 400-500 milliárd forintos fejlesztést szeretne végrehajtani a közeljövőben. A kormány éppen azért avatkozott közbe, hogy a fejlesztéseknek semmi ne álljon az útjában. Mindehhez hozzátette: az iparűzési adót nem akarják elvonni a helyi önkormányzattól, és szerinte reményt keltő, hogy az itteni gyárban dolgozó 1600 munkavállaló mellé újabb 2700 alkalmazna a Samsung, így 4 ezer fölé emelkedne a dolgozók száma.

Kevésbé volt szívderítő, hogy

márciusban a statisztikák szerint 51 ezerrel nőtt a hazai munkanélküliek száma, ugyanakkor 71 ezerről 43 ezerre csökkent a betöltetlen álláshelyek száma

– hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Kérdésekre válaszolva a miniszter úgy reagált:

a tanárok beígért 10, és az egészségügyi dolgozók 20 százalékos fizetésemelése nem marad el a járványhelyzet miatt. 

Az írásbeli érettségi időpontja azonban továbbra is bizonytalan, nekik nem presztízs- és nem politikai kérdés, hogy május 4-én megkezdődjenek a vizsgák.

A kormány azzal bízta meg a területért felelős Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy az érettségi lebonyolításáról és annak időpontjáról egyeztessen valamennyi érdekelt féllel (pedagógus szakszervezetekkel, diák és szülői érdekvédelmi szervezetekkel), és ezt követően tegyen javaslatot a kormánynak az írásbeli érettségik kezdési időpontjára.

Mivel másfél hét sem választ el a május 4-étől, ezért gyorsan kellene végezni a szóban forgó tárgyalásokkal – tehetjük hozzá.

Gulyás nem részletezte, csupán bejelentette, hogy a kormány tervezi a harmadik gazdaságélénkítő csomag meghirdetését, de egyelőre a legapróbb részlet sem derült ki, hogy ez mit, miket tartalmazhat.

Helyette

a miniszter védelmébe vette a kormánynak azt az intézkedését, hogy adóbevételeket (a gépjárművek után fizetendő súlyadót) vonnak el az önkormányzatoktól. Azt állította, hogy a központi költségvetés a gazdaság részleges leállása miatt 1600-1700 milliárd forint adóbevételtől esik el, így a helyhatóságoktól elvont 30 milliárd forint ehhez mérten nem nevezhető jelentős tételnek.

Ez első megközelítésre igaznak is hangozhat, de fontos hozzátenni:

mindez nagyon érzékenyen érinti a pénzügyileg amúgy is „kifosztott” önkormányzatokat, ráadásul, ha állami szinten nem jelentős ez az összeg, akkor annál érthetetlenebb, miért kell elvonni ezt a pénzt a településektől.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a hazai kórházi ágyak 66-68 százalékos kihasználtsággal működnek, amivel két dolgot is érzékeltetni akart. Egyfelől azt, hogy átgondolásra érdemes, hogy nem kell-e bizonyos kórházakban csökkenteni a járvány elmúltával az ágyak számát. Másfelől azt, hogy a kórházi ágyak 50 százalékának felszabadítása a 66-68 százalékos kihasználtság felől nézve nem okozott komoly gondot a gyógyítóintézményeknek.

Ennek kapcsán a szeged.hu kórházi szakemberektől úgy tájékozódott, hogy alapvetően hamis és félrevezető képet igyekszik közvetíteni a kormányzat a kórházi ágykihasználtságáról.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmünket, hogy a krónikus betegek ellátására szolgáló kórházi ágyak kihasználtsága eléri, sőt meg is haladja a 80 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy sok krónikus betegségben szenvedőt kellett hazaküldeni a kórházakból ahhoz, hogy az ágyak 50 százalékát felszabadítsák.

A számításokat érintő csúsztatások másik része – mondták el a szeged.hu-nak a nevük elhallgatását kérő kórházi forrásaink –, hogy az ágykapacitások számaival több okból sem szabad „zsonglőrködni”. Nyilvánvalónak mondták, hogy nem tervezhetők az olyan kórházi ágykapacitások, amik például a baleseti sebészeteket érintik. Itt ugyanis arra kell felkészülni, hogy egy tömeges baleset (vonat- és buszbalesetek) sérültjeit is fogadni tudják.

Így ágyaik egy jelentős része az év nagy részében üresen (készenlétben) áll, és ez a statisztikában ugyan rontja az ágykihasználtság mértékét, ugyanakkor ez mégsem azt jelenti, hogy ezek az ágyak felesleges kórházi férőhelyek volnának.

A teljes csütörtöki kormányinfót itt tudja megnézni:

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó érettségi gépjárműadó Gulyás Gergely járvány költségvetés kórház Kormányinfó koronavírus munkahely munkahelyteremtés Orbán-kormány világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés