Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Az Operaházból ellopott, felbecsülhetetlen értékű könyveket hoztak haza Londonból
Színes 2020. április 23. 13:58

Az Operaházból ellopott, felbecsülhetetlen értékű könyveket hoztak haza Londonból

2015-ben lopták el őket, egészen gyorsan megkerültek.

Hirdetés

A Magyar Állami Operaház levéltárából ellopott, 17. századi könyvritkaságok tértek vissza Magyarországra, jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A KKM égisze alatt működő Londoni Magyar Kulturális Központtól és a brit operaművészeti központnak számító Royal Opera House-tól néhány utcányira, egy antikváriumból kerültek elő értékes, gazdagon illusztrált, bőrkötéses operatörténeti könyvek, amiket a Magyar Állami Operaház levéltárából 2015-ben loptak el.

Az antikvárium tulajdonosa, miután látta a pecsétet könyvekben, felvette a kapcsolatot a londoni rendőrséggel, az pedig a hivatalos magyar szervekkel: a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Fővárosi Főügyészséggel, mondta az államtitkár. Ezt követően a könyvek a külügyminisztérium segítségével kerülhettek vissza Magyarországra, nem sokkal a határok lezárása előtt, rövidesen pedig visszajutnak majd az Operaház levéltárába.

Az Erb-Huldigung; Effigies Ducum et Regum Hungariae, valamint Les Peuples de la Russie címet viselő kötetek piaci értéke mintegy 40 millió forint, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen, mondta Menczer Tamás.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországról ellopott, értékes műtárgyak bukkannak fel Nagy-Britannia fővárosában, a nemrég hazatért Seuso-kincsek is először a londoni feketepiacon jelentek meg az 1980-as években.

Menczer Tamás Facebook-videóját, benne a könyvekkel, itt nézheti meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyv London lopás Magyar Állami Operaház tolvaj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés