Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 22. 18:40

Kásler-minisztérium: a kórházi ágyak csak két százalékát kellett felszabadítani

Tovább magyarázza a kórházakból hazaküldött betegek miatt kialakult botrányt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és vezetője, Kásler Miklós. Szerintük az ágyak 58 százaléka már üresen állt, amikor kiadták a parancsot.

Hirdetés

Közleményt adott ki az EMMI arról, hogy miként jutottak arra a döntésre: az összesen mintegy 65 ezer kórházi ágyból 39 ezer 500-nak üresnek kell lennie április 19-e után. 

Az írják: az első magyarországi fertőzés megjelenése után – ahogy világszerte mindenhol – az elektív (halasztható) műtétek központi szabályozása mellett „a betegek jelentős része önként lemondott a halasztható beavatkozásokról”, ennek következtében március végére további 24 százalékkal nőtt a szabad ágyak száma.

A közlemény szerint, így amikor Kásler Miklós utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, „akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt”. Tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat – hangsúlyozta a tárca.

A szakkollégiumok iránymutatása alapján a kórházvezetők és a kezelőorvosok felelőssége volt: átcsoportosításokkal, más, hasonló profilú kórházakba áthelyezéssel, illetve a kórházi ellátást nem igénylő betegek otthoni ápolásával készüljenek fel arra, hogy amikor tömegessé válik a fertőzés, akkor is a legjobb ellátást biztosíthassák az új típusú koronavírustól súlyosan megbetegedett embereknek.

Számok, rejtélyek

Más mutat ugyanakkor a valóság: az orvosok, a betegek és a hozzátartozók sem arról nyilatkoztak, hogy az ágyak mindössze 2 százalékát kellett kiüríteni az elmúlt egy hétben, hiszen nehezen hihető, hogy 1300 ágyat és beteget érintett volna az intézkedés.

Mindenesetre, ha igaz a 2 százalék, akkor elgondolkodtató, hogy Kásler Miklós 2 százaléknyi ágy miatt rúgott ki kórházigazgatót és küldetett haza betegeket, miközben hivatalosan 2168 fertőzött van Magyarországon, ahol a halálozási ráta 10 százalék körüli, hiszen 225-en meghaltak a betegségben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma járvány Kásler Miklós kórházi ágyak felszabadítása koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés