Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. április 22. 16:35

Times Higher Education: a Szegedi Tudományegyetem a legjobb Magyarországon

Az 1971 óta megjelenő brit felsőoktatási magazin, a Times Higher Education a gazdasági és társadalmi hatásuk, valamint felelősségvállalásuk alapján rangsorolja a világ egyetemeit és főiskoláit. Itt lett az ország legjobbja a Szegedi Tudományegyetem.

Hirdetés

Az oktatás és a kutatás után a harmadik missziós tevékenységre, a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatására és felelősségvállalására koncentráló listán a Szegedi Tudományegyetem a legjobb Magyarországon.

Az SZTE az egyetlen magyar egyetem, amely felkerült a 200-as listára, sőt, mind a 17 mért területen a világ 300 legjobb egyeteme közé került.

Ez a 17 terület egyben 17 fenntartható fejlődési cél is, köztük olyan fontos szerepekkel, mint

 • a szegénység felszámolása
 • az éhezés megszüntetése
 • az egészséges jóllét
 • minőségi oktatás
 • nemek közötti egyenlőség
 • tiszta víz és alapvető köztisztaság
 • megfizethető és tiszta energia
 • tisztességes munka és gazdasági növekedés
 • ipar innováció és infrastruktúra támogatása
 • egyenlőtlenségek csökkentése
 • és például az óceánok és tengerek védelme.

Nem véletlen, hogy jól szerepelt az SZTE, hiszen több cél is egybevág a Zöld Egyetem programmal, ami évek óta sikeres a Szegedi Tudományegyetemen.

A Times Higher Education 2020-as összesített listáján a 101-200. helyre rangsorolták a Szegedi Tudományegyetemet, ami

a legjobb 13 százalékba való tartozást jelenti, figyelembe véve a listára felkerült 767 egyetemet. Ezzel az eredménnyel az SZTE érte el a legjobb magyarországi helyezést.

Az SZTE olyan területeken is a legjobb magyar intézményként végzett, mint a szegénység felszámolására való törekvés, az éhezés megszüntetésére irányuló tevékenységek, a megfizethető és tiszta energia, az ipar, innováció és infrastruktúra, a fenntartható városok és közösségek, valamint az egyenlőtlenségek csökkentése, a vízi életközösségek megóvása, a szárazföldi ökoszisztéma védelme érdekében tett törekvések és a béke, igazság és erős intézmények.

A szegénység felszámolására való törekvés alapján felállított listán a rangsorolt 372 intézményből az 53. a szegedi egyetem. Ez magyarországi viszonylatban a legjobb eredmény. Ennél a rangsornál olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a szegénység problémájának megoldásához hozzájáruló kutatási eredmények, a jelentősebb anyagi támogatásban részesülő hallgatók száma, az egyetem polgárai számára biztosított szociális szolgáltatások vagy a környező lakosságot segítő karitatív kezdeményezések.

Ez azt is jelenti, hogy a szegénység felszámolása terén a Szegedi Tudományegyetem az egyik legfontosabb tényező a régióban.

Egészség és jólét területen a rangsorolt 620 intézményből a 101-200. a szegedi egyetem. A lista összeállításakor többek között mérték az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, az egészségtudatosság fejlesztését, az életvezetési tanácsadást és a sportlétesítmények hozzáférhetőségét.

A Szegedi Tudományegyetem a minőségi oktatást mérő rangsorban a listára felkerült 676 intézményből a 201-300. helyen végzett. Itt olyan mutatókat mértek, mint például a végzettek száma, a tanárképzés és az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása, az ismeretterjesztő és oktatási forrásokhoz való szabad hozzáférés, az egyetemen kívüli társadalmi közeg számára nyújtott lehetőségek (kulturális programok, tudománynépszerűsítő kurzusok), valamint a helyi iskolákkal és közösségekkel fennálló tehetséggondozó programok.

A spin-off vállalatok száma, a tudományterületi bevételek, valamint az intézmények kutatási és innovációs tevékenysége mentén állították össze az ipar, innováció és infrastruktúra rangsort. A listázott 494 intézményből a Szegedi Tudományegyetem a 101-200. helyezést érte el. Ezzel az eredménnyel a legjobb hazai intézmény az SZTE.

Az SZTE a legjobb helyezést a vízi életközösségek védelme érdekében tett törekvéseket mérő listán érte el, a rangsorolt 242 intézményből a 22. a szegedi egyetem.

A lista összeállításánál a vízi életközösségek védelmével kapcsolatos tudományos, oktatási és ismeretterjesztő tevékenységek, valamint a környező élőhelyek tevékeny megőrzése, helyreállítása voltak a legfontosabb szempontok. Ez magyarországi viszonylatban a legjobb eredmény.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eredmény rangsor Szegedi Tudományegyetem Times Higher Education
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés