Hirdetés
Túl a városon 2020. április 22. 14:09

Oda a harcias hangnem a Pesti Úti Idősek Otthona elleni kormányzati támadásban

Valami alapvetően megváltozhatott a kormányzatnak a Pesti Úti Idősek Otthona ügyében a Fővárosi Önkormányzat ellen indított támadásában. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzottakból egyértelműen ezt lehet leszűrni.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott a Pesti Úti Idősek Otthonában történt fertőzések kapcsán, hogy az Fővárosi Önkormányzat még arra is képtelen, hogy ezt az intézményt vezesse. A Karácsony Gergely vezette önkormányzat az intézmény fenntartója, a miniszterelnök megjegyzésének hátterében ez állt.

A Fővárosi Önkormányzat azon nyomban visszautasította, hogy az ő mulasztása nyomán került volna sor tömeges fertőzésre az intézményben, és kifejtették, hogy a területileg illetékes kormányhivataltól többször kérték, hogy teszteljék le a nevezett otthon lakóit. Karácsony Gergely állítása szerint ez többszöri kérés ellenére sem valósult meg.

Az elmúlt napokban – főként az operatív törzs sajtótájékoztatói alapján – érzékelni lehetett, hogy alapvető változás állhatott be az ügy kormányzati kezelésében. Előbb gyanakodhattunk arra, hogy ennek hátterében az állhat: az országos tisztifőorvos kevésbé konfrontatív személyiség, mint a kormányfő. Mára kiderült, hogy ennél alighanem többről lehet szó.

Müller Cecília kedden arról beszélt, hogy mindenre kiterjedő vizsgálat indult az intézményben. Ez már csak azért is indokolt, mert szerdai tájékoztatás szerint összesen 284 fertőződtek meg koronavírussal az intézményben, és közülük 28 ápolt meghalt. Kedden a tiszti főorvos a vizsgálatról annyit árult el, hogy a tekintélyes mennyiségű dokumentáció tanulmányozása folyik, éppen ezért egyelőre nem akart részletekbe bocsátkozni.

Annyit azért elmondott a keddi tájékoztatón, hogy az világos, hogy egy hétig nem volt orvosa a Pesti Úti idősek Otthonának. A kijelentés – ha igaz – nyilván nem vet jó fényt az intézetre. Ezért volt meglepő, ami ebben a tárgyban a szerdai sajtótájékoztatón lehangzott. A HVG-nek arra a kérdésére, hogy a milyen dokumentumokra alapozva állítja Müller Cecília, hogy egy hétig nem volt orvos az intézményben, teljes mértékben kitérő választ adott. Türelmet kért.

Ez nem kevesebbet jelenthet, mint azt, hogy a tegnapi állítását sem tudja hitelt érdemlően alátámasztani, vagyis azt, hogy ne lett volna orvos az intézményben. Ez azért nem akármilyen fordulatnak látszik az ügyben. És hogy az egész magyarországi járványügy kapcsán meghonosodott katonai terminológiához alkalmazkodjuk: erőteljes „Visszakozz!”-nak tűnik az ügyben a kormányzati magatartás.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, hogy 75 fővel nőtt az elmúlt huszonnégy órában az igazolt fertőzöttek száma, ami így eléri a 2178-at. Újabb 12 idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg egy nap alatt a koronavírus következtében. Összesen 295-en gyógyultak fel a fertőzésből.

Matematikailag nem nagyon jön ki mindaz, amit Müller Cecília a kórházi ágyak felszabadításáról mondott. Jelezte, hogy szerdára teljes mértékben megtörtént a kórházi ágyak 50 százalékának felszabadítása. (Nem volt magyarázat arra, hogy miért nem 60 százalékról beszélt, miközben a Kásler Miklós miniszter korábban ekkora nagyságrendű ágy felszabadításáról beszélt.)

De Müller Cecília számítása máshol is érthetetlenné vált. Úgy fogalmazott: nagyon kevés helyről kellett valóban hazaküldeni beteget, mert hazákban a kórházi ágyak kihasználtsága 60-70 százalékos. Ha mindez igaz, akkor a meglévő kórházi ágyak 10-20 százalékáról mégiscsak haza kellett küldeni a betegeket, különben nem igaz, hogy az ágyak 50 százalékát valóban felszabadították.

Az ilyen és hasonló ellentmondások feloldására azért sincs mód, mert amióta online formában rendezik meg az operatív törzs sajtótájékoztatóit, azóta az újságíróknak nincs lehetőségük ellentmondásos részletekre rá- és visszakérdezni.

Az országos tisztifőorvos e téma kapcsán leszögezte: kizárólag orvos szakmai kérdés, kiket küldtek haza az ágyfelszabadítások kapcsán. Az pedig alapelv – tette hozzá –, hogy olyan beteg nem kerülhet ki a kórházi ellátásból, akinek esetében ez a megoldás veszélyeztetné az egészségi állapotát.

A szakember az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy 1,3 millió szájmaszkot és 300 ezer védőkesztyűt szállítanak ki ezekben a napokban a hazai kórházakba. A hazai laboratóriumokban eddig 52 702 mintavétel történt. Így kiindulva az előző napi adatokban, nagyjából  2 ezer - 2 ezer 500 új mintavétellel lehet számolni átlagosan naponta.

Négy repülőgép érkezett az elmúlt huszonnégy órában Budapestre – vette át a szót Kiss Róbert rendőr alezredes. Három, fedélzetén összesen 31,5 tonna védőfelszerelést hozott az országba, míg a negyedik gépen lélegeztetőgépek érkeztek. Szárazföldön is érkeznek az országba lélegeztetőgépek, egy nap alatt összesen 164 darab – hangzott el. 

Tegnap óta 702 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben jelenleg 11 049-en tartózkodnak, és ez a szám folyamatosan csökken. A kijárási korlátozás március 28-ai bevezetése óta 28 ezer ügyben indított a rendőrség szabálysértési eljárást, amelyek túlnyomó többsége figyelmeztetéssel zárult.

A járványügyi vészhelyzettel kapcsolatban a nyomozati szervek 68 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés, 26 esetben közveszély okozás és 78 esetben csalás gyanúja miatt

A magyarországi közúti határátkelőkön különösebb fennakadásra, torlódásra sehol nem kell számítani – hangzott el.

Fotó: MTI

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Müller Cecília operatív törzs sajtótájékoztató Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés