Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rászoruló gyerekek oktatásáról kérdezett, politikai támadást kapott a szegedi képviselő
Szegeden 2020. április 20. 19:51

Rászoruló gyerekek oktatásáról kérdezett, politikai támadást kapott a szegedi képviselő

Szabó Sándor megkérdezte a parlamentben Kásler Miklós, oktatásért is felelős emberminisztert, hogyan segíti a kormány azt a több tízezer gyereket, akik számítógép, telefon és tévé híján nem jutnak online és digitális oktatáshoz a járvány idején. Rétvári Bence válaszolt: ott a tankönyv, a telefon és a tévé.

Hirdetés

A szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő arra hívta fel Kásler Miklós miniszter figyelmét, hogy a magyar családok nagyon eltérő anyagi körülmények között élnek,

sok gyereknek nemhogy számítógépe, telefonja, sőt televíziója sincs, melyen keresztül részt tudna venni a digitális oktatásban. Emiatt viszont nagyon lemaradnak ezekben a hónapokban.

A szocialista honatya szerint „több tízezer gyerek de lehet, akár százezer is, akiknek nincs lehetősége arra, hogy az iskolák nyújtotta jelenleg is zajló oktatásban részt vegyen, mert nincs hozzá megfelelő eszköze, amin keresztül a tananyag eljut hozzájuk. Ez pedig sajnos az amúgy is nagyon jelentős esélyegyenlőségek fokozódásához, a kötelező oktatáshoz való hozzáférés további csökkenéséhez vezet. Szükség volna tehát arra, hogy a kormány, illetve az oktatásért felelős minisztérium biztosítson megfelelő eszközöket a rászoruló gyerekek számára, – akár az iskolák közvetítésével, – még, ha csak átmenetileg is, amin keresztül az oktatás a hátrányos helyzetben lévő gyerekek számára is elérhetővé válna”.

Szabó Sándor két kérdést tett fel:

  1. Mit kívánnak tenni a rászoruló gyerekek megsegítésére, hogy ebben a rendkívüli helyzetben és oktatási rendszerben is hozzáférhessenek a szükséges tananyag, illetve tudás megszerzéséhez?
     
  2. Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy az amúgy is nehéz sorsú gyermekek ne kerüljenek még nagyobb hátrányba, mert az oktatáshoz való hozzáférés számukra korlátozottá vált?

Kásler Miklós megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

Rétvári szerint, akinek nincs lehetősége online digitális oktatásra, annak ott az analóg telefon és a tévé, ha ez sincs, akkor a tankönyvből is lehet tanulni.

„Ez azt jelenti, hogy adott esetben természetesen offline, analóg módon, papíron vagy telefonon is megtörténhet a feladatok kiadása és ellenőrzése. A tanulási folyamatot segíti, hogy az M5 csatorna iskolatévévé alakult. Természetesen ott van minden gyereknél a tankönyv, amely szintén megoldást termet a nevelő-oktató munka érdemi folytatására” – fogalmazott Rétvári.

Rétvári szerint a tankerületi iskoláknak 294 ezer laptopja, PC-je, tabletje, PDA-ja és okostelefonja van, és 46 ezer tanárnak van saját laptopja. A minisztériumi statisztikában az áll, hogy a magyar diákok 98,5 százalékának van internete otthon, ami magasabb az OECD-átlagnál, ami 96,5 százalék.

A tanuláshoz szükséges körülmények – csendes szoba, iskolai célú számítógép – a tanulók 90 százalékánál is többnek rendelkezésre áll. Miközben 2010-ben még csak a gyermekes háztartások 78 százalékának volt otthoni internete.

Rétvári Bence végül azzal zárta, hogy szerinte Szabó Sándor pártpolitikai érdekből tette fel kérdéseit, melyek a leghátrányosabb helyzetű gyerekek problémáinak megoldására irányultak.

Az államtitkár azt is felrótta Szabónak, hogy az MSZP nem szavazta meg a felhatalmazási törvényt, amivel a kormány azóta rendeletekkel kormányoz.

„megint csak azt bizonyították, hogy a magyar emberek nem számíthatnak az ellenzékre. Önöknek fontosabb a pártpolitikai érdekük, mint a magyar emberek biztonságának megvédése” – olvasható Rétvári válaszában.

Rétvári persze „a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényként” emlegeti a jogszabályt, ami bár nagyon szépen hangzik, de valójában egy olyan határozatlan idejű „biankófelhatalmazás”, amiről senki nem tudja, hogy holnap milyen intézkedéseket szül. És ami miatt az Európai Parlament jogállamisági vizsgálatot akar kezdeményezni, az Európai Néppárt elnöke ki akarja zárni a Fideszt a pártcsaládból, és az európai demokraták csak diktátortörvényként emlegetik szerte a világban.

A 444.hu arról számolt be, hogy a Magyarországhoz hasonló lakosságszámú Portugáliában szeptembertől minden iskolás ingyen laptopot, mobilinternet-előfizetést, valamit Zoom és MS Class előfizetést kap az államtól azért, hogy senki ne szenvedjen hátrányt a járvány miatti oktatási nehézségek közepette.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: digitális oktatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Kásler Miklós közoktatás MSZP oktatás Rétvári Bence Szabó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés