Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. április 19. 16:22

Rendőrnyelvre írt át ismert magyar verseket Nyáry Krisztián

A fél magyar média keserédes csodálattal hallgatja az operatív törzs sajtótájékoztatóin a magyar rendőrnyelvet – némi képzavarral élve –Paganiniként cifrázó Kiss Róbertet, aki a törzs műveleti központjának munkatársa.

Hirdetés

Kiss Róbert rendőr olyanokat mond, hogy „a várakozási díj díjmentessége tekintetében a kormány azért hozott ilyen döntést, mert az operatív törzs arra tett javaslatot, hogy a tömegközlekedési eszközöknek a kisebb mértékű igénybevételével tudjuk biztosítani azt, hogy mindenki az ügyeinek elintézése tekintetében – ami alapos indokhoz kötött a kormányrendelet meghatározottságján keresztül –, ezt vegyék igénybe a közlekedésre”.

De más, egyéb, hasonlatosan megegyező nyilatkozatok is kerültek már a részéről megfogalmazásra, a gondolatritmusok szóbeli foganatosításának segítségével, a járvánnyal kapcsolatosan, a médiaszolgáltatók részére rendszeresen megrendezésre kerülő tájékoztató rendezvényeken.

Erre foganatosított reakciót Nyáry Krisztián irodalmár illetőségű értelmiségi, budapesti lakos, aki ismert magyar lírai költeményeket írt át rendőrnyelvre, és kerített megjelentetésre a Facebook elnevezésű szociális médiaoldalon, vélhetően a használatában lévő számítástechnikai berendezés segítségével.

„Rájöttem, hogy ez egy stílusgyakorlat. Úgyhogy beszállok én is.” – írja Nyáry.

„A hegyeket elkülönítő geológiai mélyedés terültén a művelésbe vont elkerített belterületi ingatlanon még a lágyszárú növényzet szaporítószerveinek növekedése és a fűzfafélék családjába tartozó erősen allergén fafajta levélzetének zöldes elszíneződése tapasztalható, ugyanakkor megfigyelésre kerülhetnek az évszakhoz képes hideg légköri viszonyok is, a település mellett található hegyek tekintetében már hószállingózás nyomait is rögzítették kollégáink. A magát belülről kiskorú személynek érző tanú szerint ugyanakkor a hőérzet a nyári hónapokra jellemzően alakul, de tapasztalja a tavaszi mezőgazdasági munkák idejére jellemző biológiai viszonyokat is. Elmondása szerint ugyanakkor korábbi sötét tónusú hajviselete helyett őszes árnyalatút visel, s ezért a téli időjárási viszonyokat teszi felelőssé.”

– írja a költő, de vajon melyik versre gondolt? 

És máris itt a következő írásmű:

„A tanú nyolc napon belül több ízben megszakította utcai mozgását, és ezalatt gondolatban édesanyja korábbi tevékenységét elemezte fejben. Nevezett ruhatisztitó kisiparosként gyakorolt mindennapi tevékenysége során speciális hanghatást kiváltó kézműipari szállító eszköz segítségével a lakóház tetőszerkezete irányába mozgatta a munkadarabokat. Tanú szavahihetőségét kiskorúságával kívánja igazolni, és előadja, hogy a cselekmény helyszínén a környezetét zavaró módon viselkedett, a csendes együttélésre vonatkozó társadalmi normákat nem tartotta be. Magatartásával a kiskorú személy a munkatevékenység felfüggesztésére kívánta rávenni édesanyját, oly módon hogy a munkadarabok helyett őt magát szállítmányozza a munkavégzés tetőtéri helyszínére. Nevezett édesanyja azonban nem kívánta végrehajtani a jogszabályba ütköző cselekedetet, munkáját továbbra is az előírásoknak megfelelően végezte, és elkerülte a vizuális kontaktust is. Felelős magatartásának következtében szóváltás nem került kialakulásra. A légköri viszonyok alakulása miatt ugyanakkor elveszítette uralmát a munkadarabként szállított ruhanemű felett. Tanú utólag annak rögzítését kéri, hogy felelőtlen magatartását megbánta, tettének következményeit felismeri, és édesanyja hajviseletének megváltozásáért, az azon tapasztalható kékes elszíneződésekért a felelősséget vállalja.”

A kitalálás foganatosítása szórakoztató tevékenységnek sem utolsó művelet.

A harmadik vers elolvasásáért foganatosítson egy kattintást a számítástechnikai berendezésén vagy okoseszközén, ide:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nyáry Krisztián rendőrnyelv Kiss Róbert irodalom költészet operatív törzs vers
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés