Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Varga Judit tényleg megpóbálja elhitetni a világgal, hogy a fideszes többség bármikor visszavonhatja az Orbán-kormány extra felhatalmazását
Túl a városon 2020. április 17. 20:38

Varga Judit tényleg megpóbálja elhitetni a világgal, hogy a fideszes többség bármikor visszavonhatja az Orbán-kormány extra felhatalmazását

Ezen még a fideszesek is valószínűleg inkább csak mosolyognak, mint elhiszik. Varga Judit igazságügyi miniszter képes pókerarccal hétről-hétre mikrofonba mondani, hogy nem érti, mi a baja az Európai Uniónak és a Nyugatnak a magyar felhatalmazási törvénnyel.

Hirdetés

Ma is szívhezszóló nyilatkozatban próbálta eladni a Fidesz-médiában a fideszes szavazóknak Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy

 • az Európai Unió Magyarországot támadja,
 • és nem igaz, hogy határozatlan ideig tart a kormány extra jogköre, a felhatalmazási törvény hatálya, mert azt a parlament bármikor visszavonhatja.

Tette ezt azért, mert az Európai Parlament elfogadott egy közös állásfoglalást a járványhelyzetről, ami összehangolt és közös európai fellépést sürget az új koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak kezelésére. A fideszes EP-képviselők nem szavazták meg a közös nyilatkozatot, mert az is belekerült, hogy

„a magyar jogszabály nincs összhangban az európai értékekkel, mert határozatlan időre hirdetett rendkívüli állapotot. Ez időkorlát nélkül lehetővé tenné a magyar kormány számára a rendeleti kormányzást és korlátozza a parlamenti felügyeletet”.

Az állásfoglalásban az EP-képviselők szankciókat kérnek Magyarország és Lengyelország ellen, mert folyamatosan megsértik a demokratikus normákat. Sőt, a nyilatkozat ismét a 7. cikkely szerinti eljárást sürgeti az Európai Bizottságnál.

Varga Judit alternatív-igazságügyi miniszter persze nem ennyire naiv, neki támadásról kell beszélnie, ezért is alkalmazzák, nem az igazság kifejtéséért, de mi azért újra és újra elmondjuk, mi a gond a fenti két ponttal, ha már az MTI is lehozta Varga Judit gondolatait, amiben a kormányt áldozatként, Magyarországot pedig bűnösként állítja be az unió szemében.

 • Az Európai Unió soha nem támadta Magyarországot, hiába hajlítja, torzítja a valóságot, és döngöli földbe az igazságot az igazságügyi miniszter. Az Európai Unió vezetői Orbán Viktort, a kormányát és az autokratikus rendszer kiépítésén munkálkodókat támadják. Egyébként Magyarországnak sokkal szentebb fogalomnak kellene lennie annál, mint hogy azt bármelyik politikus is egy az egyben magára vegye és a saját céljai szerint használja, politkai tőkét kovácsolva a segítségével. Tehát: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, az Orbán-kormánnyal és a Fidesszel sem. (Igen, Gyurcsány Ferenccel sem.)
   
 • Az a gond a felhatalmazási törvénnyel, hogy valójában határozatlan idejű, mert semmilyen garancia nincs arra, hogy a fideszes többség visszavonja bármikor is. Amennyiben határozott idejű lenne, akkor sem lenne garancia, de akkor legalább időközönként szavaznának a meghosszabbításáról, ami a semminél eggyel több kellemetlenséget okozna a hatalom birtokosainak, és legalább nyilvánosan el kellene számolniuk egy kicsit a hosszabbítás miértjével.
   
 • Az is gond a felhatalmazási törvénnyel, hogy a Fidesz valójában nem egy demokratikus párt, hanem Orbán Viktor egyszemélyes „üzleti vállalkozása, ahol ő az „elnök-vezérigazgató” és a „részvények” nagy többségének a „tulajdonosa”. Orbánt a saját pártjában sem fogja leváltani senki, ha megpróbálják valakik, azok árulók és puccsisták lesznek a törzsi narratívában. Orbán legfeljebb magától lép majd hátrébb. Egyszer. Talán, ha megunja. És ezek a fideszes képviselők ülnek kétharmados többségben a parlamentben, a lehető legnagyobb frakciófegyelemben.
   
 • Ilyen körülmények között kellene a fideszes többségnek majd egyszer csak úgy döntenie, hogy „elég volt miniszterelnök úr, vége az extra felhatalmazásnak”, mert például több százmilliárdos vasútfejlesztés papírjait titkosítják annak segítségével, aminek semmi köze vagy nem szabadna, hogy köze legyen a veszélyhelyzethez. 
   
 • Magyarán: az extra felhatalmazás végéről maga Orbán Viktor „tulajdonos-elnök-vezérigazgató” dönt majd, ami nagyon messze van a demokráciától. És itt jön elő újra a második pontban megjelölt probléma, hogy a Fidesz, mint párt, már régóta nem demokratikus.

Tudják mindezt persze azok is, akik ennek az ellenkezőjét mikrofonba mondják napról-napra. Csak a szavazóik nem tudják, vagy nem akarják tudni. Még.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió felhatalmazási törvény Fidesz igazságügyi miniszter koronavírus Orbán Viktor Orbán-kormány rendeleti kormányzás Varga Judit
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés