Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 17. 18:08

Ez nem jött be: a kereskedelmet sújtó különadó miatt küld el dolgozókat a Spar

Az Orbán-kormány szeret odanyúlni válság idején, ahol elvehető pénzt lát. Az önkormányzatoknál is láttak szerintük fölösleges 34 milliárd forintot és a kereskedelemben is látnak 36-ot. Előbbi és utóbbi sem volt jó ötlet.

Hirdetés

A piac már csak így működik, ezt Orbán Viktor sem tudja megváltoztatni: ha nem éri meg, a piaci szereplők nem alkalmazzák az embereket. A Spar 900 főt vett fel márciusban, ami nagyon jól jött azoknak, akik a koronavírus miatt elveszítették az állásukat, de most el is küldik őket, mert a kormány 36 milliárd forinttal sarcolná a legnagyobb kereskedelmi cégeket.

A 24.hu írta meg, hogy a Spar leépítésekbe kezdett, mert a kormány májustól extra adót vet ki az 500 millió forintnál nagyobb éves árbevételű kereskedelmi üzletekre. Csak az osztrák családi vállalkozásnak 1 milliárd forint különadót kell fizetnie, így viszont nem tudnak megtartani minden felvett dolgozót.

„a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségünk”

– olvasható a Spar közleményében.

A különadó egyébként leginkább a Tescót, a Lidlt és a Spart érinti.

Félreértés ne essék, ez a történet nem arról szól, hogy bárkinek védelmeznie kellene a Magyarországon jelenlévő multinacionális vállalatokat, hanem arról, hogy mennyire átgondolt egy gazdasági döntés. Mert, amikor a kormány átlagban akár 20-30 millió forintot is kifizet állami támogatásként egy darab munkahelyért, akkor érdemes lenne egynél többször átgondolni, hogy a „másik oldalon” milyen gyorsan veszít el álláshelyeket válság idején a magyar gazdaság. De ahol csak az „új munkahelyeket” számolják, ott ugyebár ez sem számít annyira.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csoportos létszámleépítés kereskedelem különadó munkaerőpiac Spar
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés