Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 17. 17:37

Tusk: Orbán a saját hatalma kiépítésére használja az emberek félelmét

Nem csillapodik a háború Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és Orbán Viktor között. Nem is csillapodhat, mert Tusk szerint Orbán épp a legnagyobb bajban próbál autokratikus rendszert kiépíteni, tehát nehéz ilyenkor félretenni a témát.

Hirdetés

A koronavírus miatti válsághelyzet okán elnapolták a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, de Donald Tusk nem kívánja annyiban hagyni a dolgot: még az év végéig szeretné lefolytatni az eljárást.

Sőt, Tusk egyértelműen a Fidesz kizárását akarja elérni.

A pártelnök korábban egy terjedő vírushoz hasonlította Orbán antidemokratikus tevékenységét, a Spiegelnek adott legfrissebb interjúban pedig

az 1933-as, Adolf Hitler jogait kibővítő felhatalmazási törvényhez hasonlította a magyar felhatalmazási törvényt (amiről a magyar kormány minden színtéren tagadja, hogy felhatalmazási törvény lenne).

Tusk az Index szerint finoman, de érthetően lenácizta Orbánt akkor, amikor azt mondta: Carl Schmitt (német jogtudós és filozófus, aki védelmezte Adolf Hitler 1933 utáni hatalomra kerülését, sőt, azt jogi érvekkel alá is támasztotta) büszke lenne Orbánra, aki a hatalma kiterjesztésére törvényeket használ fel. Hozzátette: a németek is látják ezt, már láttak ilyet.

A Néppárt elnökétől azt is megkérdeztéák, hogy demokráciának tartja-e Magyarországot. Erre nem válaszolt egyértelműen, de azt elmondta, hogy

szerinte Orbán Viktor az emberek félelmét használja a hatalma kiépítésére, legyen szó koronavírusról vagy akár migrációról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Tusk Európai Néppárt Fidesz Orbán Viktor autokrácia demokrácia diktatúra
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés