Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 16. 16:23

Volt tisztifőorvos: katasztrófához vezethet, ha a kórházi ágyakról a családokra szabadítják a betegeket

Falus Ferenc bírálta az operatív törzs és a kormány egészségügyi döntéseit – vette észre az Index.

Hirdetés

A Párbeszéd Facebook-oldalán, online sajtótájékoztatón a korábbi tisztifőorvos azt mondta, nem kellene 39 ezer ágyat kiüríteni, mert ha be is robban a járvány, egyszerre nem lesz 30 ezer ember beteg. Szerinte akkor is fokozatosak lesznek a megbetegedések, ha gyorsan is történnek.

Falus Ferenc úgy véli, hogy szükségkórházakat kellene kijelölni, erre megvan a szaktudás. Korábban voltak ilyen kórházak, begyakorolt járványügyi protokollal.

Azt is elmondta: nem kellett volna automatikusan minden 65 év fölötti orvost kivenni az ellátórendszerből, egészségi állapothoz kellett volna kötni a szabályozást.

A kormánynak sokkal hamarabb fel kellett volna tölteni a raktárakat védőfelszerelésekkel, így a lakosságnak is lehetett volna adni.

Szerinte, ha be is robban a járvány, akkor sem lesz minden kórház egyszerre és egyformán leterhelve, ezért sem kellett volna egyszerre felszabadítani ekkora kapacitást.

A volt tisztifőorvos úgy véli, katasztrófa lehet abból, ha a nem koronavírusos, de egész nap ellátásra szoruló betegeket hazaküldik.

Falus Ferenc szerint a kórházi ágyak ilyen mértékű kiürítése azt jelenti, hogy az operatív törzsnek és az egészségügyi kormányzatnak valójában fogalmuk sincs, mennyi fertőzött van Magyarországon.

Azt is mondta, hogy a Szent László Kórháznak nyilvánossá kellene tenni a koronavírus-járvány során eddig összegyűjtött tapasztalatokat.

Ha valaki nem akarja végighallgatni Szabó Tímeát a videóban, akkor 7 perc 30-tól beszél Falus Ferenc: 

Falus Ferenc tüdőgyógyász szakorvos, kórházigazgató, 2007 és 2010 között volt tisztifőorvos Magyarországon. Falus 2014-ben – visszalépésééig – az MSZP, a DK és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért főpolgármester-jelöltje volt.

A volt tisztifőorvost a Fidesz-párti média élesen bírálta idén februári facebookos kijelentése miatt, ami úgy szólt: „Már az is sokat segítene, ha Orbán Viktor beülne egy kínai étterembe”.

(fotó: MTI/Ilyés Tibor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Falus Ferenc járvány koronavírus országos tisztifőorvos
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés