Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Elkészült a színház új tetőszerkezete: a rézlemezeket tavaly ősszel tépte le a vihar 
Szegeden 2020. április 16. 14:38

Elkészült a színház új tetőszerkezete: a rézlemezeket tavaly ősszel tépte le a vihar 

Képriport
Átadták a Szegedi Nemzeti Színház megjavított tetőszerkezetét, amit tavaly ősszel a viharos szél rongált meg. Az orkán erejű vihar közel 180 négyzetméteren tépte fel a teátrum tetején lévő rézborítást. Mostantól viszont ismét régi pompájában védi a színház tetőszerkezetét. 

Hirdetés

Váratlanul és soha nem látott erővel csapott le Szegedre tavaly szeptember 9-én az orkán erejű vihar. A rendkívül erős, óránként 112 kilométeres sebességgel érkező szél fákat csavart ki és épületekben tett kárt. Többek között megbontotta a Szegedi Nemzeti Színház több mint 130 éves épületének tetőszerkezetét.

A Vaszy Viktor tér felőli oldalon, a színpad feletti tetőről a rézlemezt közel 180 négyzetméteren letépte a szél és csak a deszkázat maradt védelemnek, a víz le is szivárgott a színpadig.

– Szerencsére egyetlen előadásunk sem maradt el emiatt. Akkor azonnal kétrétegű fóliával védtük meg a beázástól az épületet, majd folytattuk az évadot egészen március közepéig, a vészhelyzet kihirdetéséig – mondta Barnák László főigazgató.

Botka László polgármester még a vihar napján azonnali intézkedéseket rendelt el: többek között 200 millió forintot csoportosított át a költségvetésben a közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására.

A kárfelmérést követően közbeszerzési eljárást írtak ki a színház tetőszerkezetének helyreállítására is. 

– Azért húzódott idáig a munka befejezése, mert a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után az időjárás szólt közbe, hol esett, hol pedig olyan hideg volt, hogy nem tudtak a mesterek a tetőn dolgozni. És persze a színház működésével is össze kellett hangolni a javítási munkálatokat – mondta el a főigazgató.

Március közepén a vészhelyzet miatt a szegedi színház is teljesen leállt, így már a próbákat és az előadásokat sem zavarták a munkások, és az időjárás is kedvezőre fordult.

Az elkészült munkát húsvét előtt adták át, így ismét régi pompájában ragyog a színház tetőszerkezetének rézborítása.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

rag

(fotók: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház felújítás vihar tető
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés