Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 16. 13:06

Koronavírus: 722 felnőttet, 7 gyereket ápolnak, 60-an lélegeztetőgépen

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ezekkel a számokkal igyekezett bizonyítani, hogy szükséges volt a kórházi ágyak 60 százalékának kiürítése.

Hirdetés

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar kórházakban összesen 722 felnőttet, 7 gyereket ápolnak, közülük 60-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller továbbra is, mint lehetséges legrosszabb forgatókönyvként beszélt arról, hogy szükséges az ágyak felszabadítása. Ugyanakkor nagyon bizakodó amiatt, hogy nem robbant még be a koronavírus Magyarországon.

A tisztifőorvos azt is közölte, hogy a fertőzöttek

  • 35 százaléka 70 évnél idősebb. Közülük is leginkább a 80 évnél idősebbek érintettek.
  • 30 százalékos az 50 és 69 év;
  • 23 százalék a 30 és 49 év;
  • 10 százalék a 15 és 29 év közöttiek;
  • 2 százalék a 14 éven aluliak aránya.

A magyarországi idősotthonok ellenőrzését elkezdte az operatív törzs. Müller Cecília elmondta: összesen 11 otthonból jelentettek eddig betegeket „járványos mértékben”, de csak a Pesti úti (több mint 200 koronavírusos) és a Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában tekinthető súlyosnak a helyzet, utóbbiban 80 megbetegedést jelentettek eddig.

Müller Cecília hangsúlyozta: érvényes az idősotthonokra is a 14 napos karantén szabálya. Elmondta, a kórházba kerül egy idős ember egy idősotthonból, akkor a gyógyulását követően a legjobb, hogy ha 2 tesztet is készítenek 48 órás különbséggel. Ha mindkét teszt negatív, akkor további korlátozásra nincs szükség. Ha a teszteket valamiért nem tudják megcsinálni, akkor is elbocsájtható a kórházból, de ilyenkor 14 napos elkülönítés kell.

Számos alkalommal a kórház felajánlja, hogy ott helyben kivárhatja ezt az idős ember, erről az intézmények egyeztessenek – tette hozzá Müller.

Azt is elmondta: ha valaki nem koronavírus-gyanú miatt kerül kórházba, akkor nem fogják tudni, hogy hordozó-e ezért mindenképpen el kell különíteni, amikor visszatér az otthonba.

A tisztifőorvos arról nem beszélt, hogy Karácsony Gergely éppen a kórházból hazaengedés előtti negatív teszteket hiányolta a budapesti idősotthonok esetében, illetve Müller Cecília azt sem említette, hogy a főpolgármester jelezte, az nem tudják elkülöníteni a betegeket a budapesti idősotthonokban.

A 444.hu azt kérdezte a sajtótájékoztatón, hogy megjelent-e valamelyik hajléktalanszállón a koronavírus. A kérdésre nem a tisztifőorvos, hanem az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa válaszolt. Kiss Róbert elmondta: április 15-én jelentést kaptak arról, hogy az egyik budapesti hajléktalanszállóról koronavírusos beteget szállítottak kórházba. A kontaktuskutatást elkezdték, három főt azonosítottak, közülük kettőt meg is találtak. A fenntartó intézkedett a fertőtlenítésről.

A Népszava kérdésere válaszolva Müller Cecília azt mondta, nem tudnak koronavírusos betegről gyermekek elhelyezésére szolgáló intézményben, például javítóintézetekben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősotthon járvány koronavírus Müller Cecília operatív törzs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés