Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gulyás Gergely nem válaszolt arra, hogy tesztelik-e az idősotthonok lakóit és dolgozóit koronavírusra
Szegeden 2020. április 16. 12:16

Gulyás Gergely nem válaszolt arra, hogy tesztelik-e az idősotthonok lakóit és dolgozóit koronavírusra

Kétszer is elkummantotta a választ Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról, hogy eleget tesznek vagy sem a polgármeseterek kérésének, ami a magyar idősotthonok teljes letesztelésére vonatkozik.

Hirdetés

Gulyás Gergely kétszer is részkérdést kapott arról, hogy hajlandóé-e elrendelni a kormány az összes magyarországi idősotthon tesztelését. A miniszter mindkét esetben a részkérdés csupán másik felére reagált.

Botka László szegedi polgármester is aláírta azt a nyílt levelet, amit több tucat polgármester küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. A levélben határozottan kérik, hogy a kormány tesztelje le mind az 1035 idősotthon lakóját és dolgozóját. A kérés oka, hogy a külföldi példák is azt mutatják, az idősotthonokban van a legtöbb koronavírusos beteg.

Magyarországon ugyanakkor, mivel keveset tesztelnek lakosságarányosan, még csak közelítőleg sem tudható, hogy valójában mennyi koronavírusos beteg van, ami – több szakértő szerint és az egyszerű logika szerint is – nehezíti a védekezést a járvány ellen.

Gulyás Gergely azonban nem válaszolt a kérdésére, inkább ismét Karácsony Gergely felelősségét firtatta a Pesti úti idősotthonban talált több mint 200 koronavírusos idős beteg miatt. A miniszter természetesen arról már nem beszélt, hogy a főpolgármester hányszor kérte korábban, hogy negatív teszt nélkül egyik idős embert se engedjék vissza kórházakból az otthonokba.

Csupán annyit jegyzett meg a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Karácsony Gergely korábban 500 tesztet kért, ezt a belügyminiszter biztosítja a fővárosnak.

Gulyás egyébként nem mondott igazat akkor, amikor azt mondta, hogy a Pesti úti idősek az otthonban betegedtek meg. Ezt ugyanis senki nem tudja, a betegek akár a kórházakban is megbetegedhettek, hiszen gyakran vitték őket ki őket kezelésekre. Mégsem tesztelték őket.

A miniszter szerint a főváros ugyanakkor március 20-a után a kötelező orvosi ellátást nem biztosította a főváros a Pesti úti idősotthonban.

Gulyás ezek után felszólította az a közéleti szereplőket, hogy a válsághelyzetben ne állandóan felelősöket keressen, vagy ha ezt teszi, akkor ne csodálkozzon, hogy ha minden önkormányzat felelőssége is felmerül.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősek otthona járvány koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés