Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 16. 08:44

Koronavírus: Kásleren keresztül a határon túlra toboroz magyar orvosokat a kormány

Az emberminiszter írt toborzó levelet a kórházaknak, de nyilván nem egymaga találta ki az akciót. A Népszava azt írja: a szaktárca szerint csak egy erdélyi kórház kért két-három aneszteziológust, de a Káslerék kérése nem ezt tükrözi.

Hirdetés

Levelet kaptak a kórházigazgatók húsvétkor, amiben az áll, hogy mérjék fel, hány orvosuk vállalna munkát Romániában, Erdélyben.

A Népszava azt írja, hogy Sepsiszentgyörön és Kovászna megye más településein keresnek orvosokat. A lap szerint az Országos Onkológiai Intézetnek is küldtek levelet, az igazgató továbbította is azt minden osztályra.

A Népszava emlékeztet: március 12-én hatályba lépett egy kormányrendelet, miszerint egészségügyi dolgozó csak miniszteri engedéllyel hagyhatja el Magyarországot az egészségügyi veszélyhelyzet miatt. A másik furcsaság, hogy a Kásler Miklós vezette emberminisztérium néhány hete még az egyetemeken toborzott önkénteseket a magyarországi kórházakba.

Volt, aki azt mondta, hogy a határon túlra toborzás halva született ötlet, mert a 65 évnél idősebbek kivonása a közvetlen betegellátásból eleve orvoshiányt eredményezett, de volt olyan is, aki szerint Kásler levelét gesztusként kell felfogni a „magyarlakta települések egészségügyi intézményei felé”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszava megkeresésére úgy reagált:

„A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon. Az Országos Onkológiai Intézet mentességet kapott a koronavírusos betegek ellátása alól”.

Az Orbán Viktor vezette operatív törzs nemrég kiadta a parancsot, hogy a magyar kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Az ügyből hatalmas botrány lett, sokaknak a szakszerű ápolásra szoruló, idős hozzátartozóikat kellett hazaszállítaniuk néhány nap alatt. Az orvosokat és az egészségügyi szakdolgozókat tömörítő kamarák egyöntetűen azt mondták, hogy veszélyes az ágyak ilyen mértékű kiürítése, mondván a döntésnek lehetnek áldozatai. 

Irinyi Tamás a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke szerint az otthonápolás nincs felkészülve a megnövekedő ellátási igényekre, magyarul a családok sok esetben nem tudják megfelelően ellátni a betegeket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma Kásler Miklós kórházi ágyak felszabadítása operatív törzs Orbán Viktor toborzás egészségügy határon túli orvos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés