Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. április 15. 17:01

4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál: halasztva, de nem törölve

Szeptember 8–12., ez az új dátum, a szervezők nagyon remélik, valóban megtartható a fesztivál. Már csak azért is, mert akkor lenne napra pontosan százéves a Belvárosi Mozi.

Hirdetés

A kulisszák mögött a szokásos lendülettel folyik a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál előkészítése. Az operatőri munkára fókuszáló, minősítéssel rendelkező fesztivált idén május 26–30. között tervezték megrendezni a szervezők, de a koronavírus-járvány ebbe is beleszólt.

Most a megnyitót, a mozi 100. születésnapjára, szeptember 8-ra halasztották.

– Minden remény megvan arra, hogy ez megvalósulhasson, és a centenárium napján újra fogadhassa nézőit, a filmes világ szereplőit, valamint a versenyzőket a szegediek filmszínháza. Pár napja, a hasonló időszakra szeptember 2–12-ére tervezett Velencei Filmfesztivál rendezői is bizakodóan nyilatkoztak, eltökélt szándékuk szerint mindenképpen megrendezik Európa egyik legjelentősebb filmes mustráját – mondta optimistán Szabó Éva Andrea, a Belvárosi Mozi vezetője.

Az idei szegedi fesztiválra rekord mennyiségű, 538 nevezés érkezett, a világ legkülönbözőbb országaiból, a legtöbb – Magyarországon kívül – Spanyolországból, Franciaországból, Izraelből, illetve Mexikóból. Feltűnően sok nagyjátékfilmet neveztek, 67 alkotást, ami a fesztivál presztízsének nagyarányú növekedését jelzi. A kisjátékfilmek mezőnye is erős, a neves hazai rendezőkből, operatőrökből álló válogató zsűri több száz kisfilm (430 film) közül választotta ki a legjobbakat.

A tavaly bemutatott játékfilmek szinte teljes skáláját nevezték. A nevezettek közül az Oscar tízes listájáig jutott az Akik maradtak című film (Tóth Barnabás filmje, operatőre Marosi Gábor) és az Erdélyben játszódó krimi Valan – Az angyalok völgye (rendező Bagota Béla, operatőr Garas Dániel) jutott a versenyfilmek közé. A versenyző külföldi filmek között van olyan, ami a közelmúltban futott a hazai mozikban, de európai premier is akad.

A fesztiválstáb tartja a kapcsolatot a zsűritagokkal, filmes szakemberekkel, versenyzőkkel – többen hangot adtak véleményüknek, hogy idén tavasszal már nagyon várják a szeptembert...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés