Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 15. 12:04

Nagyon várják a gazdák az esőt

Az elmúlt 30 napban csak pár milliméter csapadék esett a megyében. A vízhiány már a tavaszi, illetve az őszi vetéseket is fenyegeti, mivel a növények a száraz rétekből nem tudják felvenni a tápanyagot.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben erős volt a napi hőingás és napos, száraz időjárás volt a jellemző. A keddi, néhány milliméter esőn kívül az elmúlt 30 napon csak Baranya és Bács-Kiskun megyékben, valamint az északkeleti határszélen hullott 10 millimétert meghaladó mennyiség, az ország döntő része, így Csongrád megye is szárazon maradt.

A száraz időjárás miatt mintegy 30-50 milliméteres csapadékhiány alakult ki az átlaghoz képest az elmúlt 30 nap során.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint a talaj egyre szárazabb, a felső 20 centiméteres rétegben a növények számára hasznosítható víztartalom már csak 20 és 30 százalék között van. A 20 centiméternél mélyebb talajrétegek vízellátottsága még jónak mondható, az őszi és téli csapadék a mélyebb rétegeket kellően feltöltötte, bár a vízhiány egyre növekszik.

A csapadékhiány már az őszi vetéseknél is kezd gondot okozni,

bár gyökereik egy része a talaj mélyebb, és még jó vízellátottságú rétegébe ér, de az optimális fejlődéshez ez nem elegendő, ráadásul a száraz rétegekből a tápanyagokat sem tudják fölvenni. Az április és a május kritikus időszak a növények számára, ugyanis ekkor igénylik a legtöbb nedvességet.

A tavaszi vetések keléséhez égetően, de már az őszi vetések fejlődéséhez is egyre nagyobb szükség lenne legalább 20-30 milliméter csapadékra.

Minden kultúrában a kezdeti fejlődésnél nagyon fontos a megfelelő csapadékmennyiség, azért, hogy a növények egyöntetűen keljenek ki és a későbbiekben minél nagyobb hozamot produkáljanak.

Az öntözés megoldást nyújtana az aszályos időszakban, azonban a magas költségek miatt kevesen tudnak beruházni öntözéses rendszer kiépítésébe. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két évvel ezelőtt felmérte a gazdák vízigényeit, Csongrád megyében 3700 kamarai tag vett részt a kérdőíves felmérésben.

A kormány 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

A most lehullott 4-7 milliméter csapadék életmentőnek bizonyult, a héten azonban újabb eső már nem valószínű, így a talaj nedvességkészlete tovább csökken.

A gazdák bizakodva várják a további csapadékot, legalább úgy rimánkodva érte, mint azt Kovács Kati tette a 90-es években:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső mezőgazdaság szárazság vetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés