• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Semjén Zsolt öt nap alatt földbe döngölte a magyar kulturális élet összes szereplőjét: 30 év után vége a közalkalmazotti létnek
Művház 2020. április 15. 10:38

Semjén Zsolt öt nap alatt földbe döngölte a magyar kulturális élet összes szereplőjét: 30 év után vége a közalkalmazotti létnek

Négy és fél napos egyeztetésnek csúfolt procedúra után éjszaka benyújtotta Semjén Zsolt a húsvétkor nagy vihart kavart javaslatát, amivel a kulturális szférában november 1-től kivezetik a közalkalmazotti státuszt. A szakszervezetek hiába tiltakoztak, harminc év után úgy tűnik, itt a vége. A szavazógép hamarosan felteszi az i-re a pontot.

Hirdetés
Hirdetés

A 20 ezer munkavállalót érintő törvénymódosítás szövegét kedd éjjel 11 előtt nem sokkal töltötték fel a parlamenti honlapra, benyújtója Semjén Zsolt, előadója pedig Kásler Miklós.

Bevezetőjében az áll, hogy „az Országgyűlés az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelése érdekében” alkotja ezt a jogszabályt.

A valóságban azonban ezzel november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók 1992 óta létező közalkalmazotti státusza, így kiszolgáltatottabbá válnak a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók.

A javaslat szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie.

A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

A törvényjavaslat nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre.

 

A törvényjavaslat a könyvtári, levéltári, közművelődési, a színházi és nagyzenekari munkavállalók mellett a múzeumok szakembereire is vonatkozik.

A szakszervezeteket nagypéntek előtti este értesítette törvénymódosítási szándékáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma: az ünnep idején négy és fél napot kaptak a véleményezésére.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak és a kormány részéről barátságtalan lépésnek minősítették a javaslatot.

Szerintük, a járványhelyzetben eleve vitatható a tervezet időszerűsége, ezért arra kérték Kövér Lászlót, a Parlament elnökét, a járványveszély megszűnéséig ne tárgyalja az Országgyűlés a javaslatot, halassza későbbre a törvény beterjesztését, amelyet előzzön meg a jogszabályban megjelölt felek közötti érdemi egyeztetés.

Kedden az LMP-s Ungár Péter kérte számon a parlamentben az EMMI államtitkárát, hogy miért „egy húsvéti hétvégét adtak arra, hogy a közalkalmazotti státusz szétverésének újabb lépését” észrevételezzék a kulturális szféra szakszervezetei?

Rétvári Bence válaszában viszont beígért a 6 százalékos béremelésről beszélt.

Ezt követően kedden éjjel nyújtotta be hivatalosan is Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a törvénymódosítást, amiben annyi szerepel, hogy az elmúlt közel harminc év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások indokolják, hogy a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát munkaviszonnyá alakítsák.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közalkalmazott kultúra törvényjavaslat Semjén Zsolt