Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Veszélyesnek tartják a kórházi ágyak 60 százalékos kiürítését az orvosi és az egészségügyi szakdolgozói kamarák
Szegeden 2020. április 14. 20:59 Forrás: Szeged Televízió

Veszélyesnek tartják a kórházi ágyak 60 százalékos kiürítését az orvosi és az egészségügyi szakdolgozói kamarák

Veszélyesnek és hosszú távon problémásnak ítéli meg a kórházak 60 százalékos felszabadítását a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke. A szegedi klinika egyelőre nem árulta el, hogy nekik mennyi ágyat sikerült eddig kiüríteni.

Hirdetés

Országszerte az összesen mintegy 60 ezer ágyból 36 ezret kell felszabadítaniuk a kórházaknak, ezt az intézkedést állítólag egy hónapja rendelték el. Az összes ágy 60 százalékának kiürítésére április 15-ig kaptak haladékot az igazgatók.

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a WHO pandémiára vonatkozó bejelentése előtt három héttel már elkezdtek készülni, de mégis mindig a legrosszabbra készülnek, ezért, ha egyszerre rászakadna sok beteg a kórházakra, arra is fel kell készülni. Ezért kell az ágyak 60 százalékát kiüríteni.

A Szeged Televízió megkereste a Szent-Györgyi Albert Klinikai központot, azzal kapcsolatban, hogy Szegeden mennyi ágyat tudtak eddig felszabadítani, de kedd estig nem kaptak választ.

A Magyar Orvosi Kamara nem látja indokoltnak a kórházi ágyak 60 százalékos kiürítését.

Kanka Andor a kamara Csongrád megyei elnök a Szeged Televíziónak azt mondta: amihez eddig 100 ágy kellett, az 40 ágyon nem működik majd ugyanúgy. Az orvos hozzátette: óhatatlanul előfordulhat, hogy nem vesznek fel betegeket vagy nem történik meg időben egy vizsgálat. Ezeknek a lassan halmozódó hatása néhány hónapon vagy hosszabb időn belül okozhat problémákat.

Veszélyes az ágyak kiürítése a szakdolgozói kamara szerint is. Irinyi Tamás a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke szerint

az otthonápolás nincs felkészülve a megnövekedő ellátási igényekre, magyarul a családok sok esetben nem tudják megfelelően ellátni a betegeket.

Irinyi Tamás azt mondta, hogy még az alapvető ellátás, az ápoltak etetése, a tisztálkodása és az ürítése is gondokat okoz majd a hozzátartozóknak.

Európában Magyarország nem áll rosszul a kórházi ágyak számát tekintve: a 3. hely a miénk az ezer főre jutó 7 ággyal. Nálunk csak Ausztria (7,37) és Németország (8) tart fenn több kórházi ágyat. A 4. helyen Csehország (6,63), az 5. Lengyelország (6,62), a 6. Litvánia (6,56), a 7. Franciaország (5,98), a 8. Szlovákia (5,82), a 9. Belgium (5,64), a 10. Lettország (5,57), a 11. Észtország (4,69).

A kórházi ágyak felszabadítása ellen többen is szót emeltek az utóbbi időben. Kásler Miklós emberminiszter emiatt mondatta le Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatóját. Cserháti nem volt hajlandó kitenni a többségükben magatehetetlen ápoltakat az intézetből.

A budapesti Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztályának osztályvezető főorvosa, Berényi Marianne pedig egyenesen azt írta, a minisztériumi utasítás veszélyezteti mindazon újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők egészséges élethez való jogát, mely a korszerű, komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmaradása eredményez.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kanka Andor egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma Irinyi Tamás járvány Kásler Miklós kórházi ágyak felszabadítása koronavírus Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Magyar Orvosi Kamara Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés