Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. április 14. 12:10

Operatív törzs: ellenőrzik az összes idősotthont; felszálló ágban van a járvány Magyarországon

A Balaton déli partján és a bevásárlóközpontok parkolójában rebbentettek szét kisebb csoportokat a rendőrök, de sikeresnek tartják a kijárási korlátozásokat, ebben a polgármestereket is segítették. Több mint ezer idősotthont ellenőriznek majd, a legnagyobbakkal kezdik.

Hirdetés

Húsvét hétvégén összesen 4692 intézkedést hajtottak végre a rendőrök – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint a korlátozások sikeresek voltak. Kiemelte, hogy a Balaton déli partján többen nem tartották be a korlátozásokat, 69 feljelentést tettek csak Somogy megyében. 10 ezer 61 esetben figyelmeztettek. Hatósági házi karanténban 14 ezer 345 fő van jelenleg, őket 197 ezer 681-szer ellenőrizték. Összesen 993 esetben találtak szabálytalanságot.

Müller Cecília elmondta: az igazolt fertőzöttek száma 1513 fő, 122 ember meghalt, 122-en felgyógyultak. Újabb 9 fő lekerült a lélegeztetőgépekről, ők elhagyhatták az intenzív osztályokat. „A kezelés is nagyon fontos” – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Eddig 35 ezer 825 mintavétel történt.

Azt is elmondta, jó néhány napja azon intézményekre koncentrálnak, ahol zárt közösségekben élnek magas kockázatú emberek, jellemzően idősek, de a kórházakra is figyelnek.

A járvány egyelőre sajnos felszálló ágban van, a fertőzöttek száma egyre több, úgyhogy bárki bárhol elkaphatja a vírust – tette hozzá Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki használjon védőfelszerelést, főként az intézményekben. Nagyon fontos, hogy a munkáltató a munkavédelmi törvény alapján is biztosítsa a szükséges egyéni védőfelszerelést.

Járványmentes időszakban a munkáltató kockázatbecslése alapján történik a védőfelszerelés beszerzése, most viszont más a helyzet: járványos időszakban ezek az igények megnőnek, ezért az állam is segít – mondta Müller Cecília. Érdekesség, hogy az idősotthonokba mégis csak csütörtökön döntöttek arról, hogy adnak állami maszkokat.

Kedden azt is bejelentette: a háziorvosi praxisok ismét kapnak védőfelszerelést.

A laboratóriumi vizsgálatot a háziorvos elrendelheti, ekkor kötelező megvizsgálni a beteg mintáját koronavírusra. Azt, hogy ki minősül kontaktszemélynek, és kiket szűrnek le emiatt, azt a járványügyi szakemberek az esetek kivizsgálásakor döntik el. Ezért őket is értesíteni kell.

Két negatív vizsgálat elfogadható, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor két hét karantén és megfigyelés szükséges. „Én úgy vélem, hogy ez utóbbi biztosít elegendő védelmet ahhoz, hogy a még esetleg lappangásos időszakban lévő betegség jelentkezésekor bizonyosan ne tudja átadnia a fertőzést a szobatársnak vagy egy mellette álló személynek az, aki a kórházból megérkezik” - tette hozzá Müller.

Szerinte nincs az a teszt a világon, ami bizonyossággal megmondja, hogy ezt a 14 napot biztonsággal el tudja tölteni úgy, hogy ne jelentkezzen a tünet. Bármilyen laborvizsgálat csak arra az időpontra ad információt, amikor azt végzik. Egyik teszt sem helyettesíti az elkülönítést, ezért mindig kell a két hét karantén – mondta Müller.

A tisztifőorvos azt is elmondta: sokan védetté válnak azok közül, akik kigyógyulnak, de van akinek magas védettsége keletkezik, de valaki alig. Egyelőre nem lehet garantálni, hogy a két negatív vizsgálat után hosszú távú védettség alakul ki mindenkinél.

A Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt koronavírusos fertőzött van, közülük 10-en haltak meg eddig. A hétvégén a honvédség segítségével fertőtlenítették és kitakarították az otthont. „Bizakodva abban, hogy akik ottmaradtak, továbbra is megtartják a negativitásukat és az egészségüket” – tette hozzá Müller. Azt is elmondta: zajlik a vizsgálat, ami alapján értékelik, hogy a kezdetektől fogva betartották-e a szabályokat, erre később tud majd válaszolni.

Ismét megkérdezték – ezúttal a Habony Árpád-féle V4 Hírügynökség –, hogy Magyarországon is leköpik-e a rendőröket egyes fertőzöttek úgy, mint Svédországban. Nem – válaszolta Lakatos Tibor.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: elrendelte mind az 1035 magyarországi idősotthon ellenőrzését. A nagyobb létszámúakkal kezdik.

Lakatos Tibor ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: egyik kórház sem jelezte, hogy védőfelszerelés-hiányban szenvedne.

A vastagbél-, emlőrák- és a többi daganatos szűrés visszaállításának idejéről Müller Cecília azt mondta: azokat ellátják, akikről eddig megállapították a betegséget, de új szűréseket csak a járvány lezajlása után végeznek majd.

A tisztifőorvos azt is elmondta: a vírus elleni küzdelemben használt protokoll folyamatosan fejlődik az új megfigyeléseknek köszönhetően. Ezért szerinte egyre hatékonyabban tudják felvenni a harcot.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: nehéz rangsorolni a szabálytalanságokat, de volt olyan eset, amikor egy boltos húsvéti tojást, sonkát és sört árult pult alól, és szórakozóhelyeket is be kellett zárni húsvétkor.

Müller Cecília a várandósságról azt mondta: jelen tudásunk szerint a várandósság nem jelent többletkockázatot, de egy olyan immunállapotot jelent a várandósság, amely nagyobb odafigyelést kíván. Ezért inkább soroljuk be őket a többletkockázatúak közé. „Tekintsék úgy magukat, mintha fertőzöttek lennének” – mondta a tisztifőorvos, aki szerint fel vannak készülve a védőnők és szülészek is. Kijelöltek olyan intézményeket, ahol a fertőzött kismamákat is tudják fogadni, de koronavírusra pozitív kismama még nincs a járványügy látókörében.

Az RTL Híradó azt kérdezte, hogy Kásler Miklós emberminiszter az ágyak 60 százalékát kérte felszabadítani a kórházakban. Müller Cecília azt válaszolta, hogy nézzünk körbe a világban. A WHO pandémiára vonatkozó bejelentése előtt három héttel már elkezdtek készülni, de mégis mindig a legrosszabbra készülnek, ezért, ha egyszerre sok beteg szakadna rá a kórházakra, arra is fel kell készülni.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: a korlátozó intézkedéseket hetente elemzik, és hetente döntenek azok lehetséges enyhítéséről is.

Magyarországon nem fordulhat elő, hogy a gyerekek ne kapnák meg a kanyaró elleni oltást. Müller Cecília azt is elmondta: 12 betegségre immunizálnak, ezek oltóanyagát már a járvány előtt beszerezték, amit lehet, egyszerre fogják beadni. Az iskolai kampányoltások viszont elmaradnak: a Hepatitis B és a méhnyakrák elleni HPV-oltást a járvány után adják majd.

Az Index megkérdezte, hogy miért nem szűrték eddig az idősotthonokat. Müller Cecília szerint az adott intézmény orvosának kell eldönteni, hogy kit szűrnek le. Ha az intézményi orvos gyanús személyt talál, akkor neki kell kéri a laboratóriumi vizsgálatot. A tisztifőorvos hozzátette: a vizsgálat szükséges, segítséget nyújt, de nem helyettesítheti a járványügyi intézkedést és az elkülönítést, mert a laborvizsgálat csak az aktuális időpontra ad tájékoztatást, amikor azt elvégzik.

Tervezik az új koronavírusnál is a védettség szintjét megállapító vizsgálatsorozatot, de csak a járvány után. Ennek segítségével megállapítják majd, hogy kinek mekkora védettsége keletkezett a vírussal szemben.

Müller Cecília szerint jobb módja a járvány kezelésének a laposított járványgörbe, amely igaz, hogy némileg elhúzza a járvány időtartamát, de kezelhetőbbé teszi azt az egészségügyi ellátórendszer számára. Ezen nem kívánnak változtatni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Müller Cecília operatív törzs országos tisztifőorvos sajtótájékoztató
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés