Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Orbánék és a felsőoktatás: 19 éves mélyponton a felvételizők száma – Szegeden 13 százalékos a visszaesés
Szegeden 2020. április 14. 10:49 Forrás: Népszava

Orbánék és a felsőoktatás: 19 éves mélyponton a felvételizők száma – Szegeden 13 százalékos a visszaesés

Tizenkilenc éve több gyerek volt, azóta mégis többen jelentkeztek a felsőoktatásba. A mostani 91 ezer 400-as szám a 2001 óta a legalacsonyabb. A Népszava szerint ennek nem csak demográfiai okai vannak.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetemre 12 ezer 739-en jelentkeztek idén, ez soha nem látott mélység, az intézményi integráció óta soha ilyen kevés hallgató nem jelentkezett. Még a legutóbbi országos mélypont évében, 2001-ben is 17 ezer 275-en akartak Szegeden tanulni.

A leggyengébb évek között találjuk 2008-at: a világgazdasági válság hatására 14 ezer 145-re csökkent a jelentkezések száma. Egy évvel később azonban már helyreállt a „rend”, és 17 ezer 974-en jelentkeztek, nyilván az egyetem hathatós intézkedései miatt is. 2011-ben még 18 ezer 534-en, majd már az Orbán-kormány oktatáspolitikájának eredményeként 2012 őszén 15 ezer 750-en jelentkeztek. A csökkenés azóta nem egyenletes, mert 2013-ban 13 ezer 593, 2016-ban viszont 15 ezer 213 fő jelentkezett.

Nahalka István oktatáskutató azt mondta a Népszavának: több tényező eredménye az, hogy 19 éves mélypontra került a felsőoktatás népszerűsége:

  • nőhetett a külföldi intézményekbe jelentkezők száma;
  • a korábbinál többen lehetnek azok, akik nem az érettségi után azonnal tanulnának tovább;
  • az állami férőhelyek központi meghatározása is okozhatott csökkenést;
  • a hátrányos helyzetűek egyre nagyobb arányú kiszorulása a felsőoktatásból.

Nahalka István azt is elmondta, a pedagógus pálya körüli problémák nagyon meglátszanak a számokon: a tavalyi 17 ezer 400 helyett idén 11 ezer 100-an jelentkeztek valamelyik tanárszakra, ez 34 százalékos csökkenés.

Az oktatáskutató szerint a tanári pálya egyre kevésbé vonzó, és egyre nyilvánvalóbb a társadalom számára is, hogy baj van a közoktatásban, „az iskolák nem a legjobb munkahelyek”.

Nahalka nem mondja ki, de mi kimondjuk, hogy talán soha nem látott mélységben jár a magyar közoktatás, ami abból is látszik, hogy manapság sajnos – épp azok a fiatalok, akik onnan jönnek – nézik gyakran hülyének maguk közül azt, aki tanár akar lenni. Ennél komolyabb bizonyítékra nincs is szükség.

Szegeden igyekeztek kompenzálni a várható létszámcsökkenést, a szakok számát 46-tal növelték, de ennek ellenére 1857-tel kevesebb hallgató 2738-cal kevesebb jelentkezést adott be.

A szegedi 13 és 10 százalékos visszaesést egyébként az országban még a jobbak között találjuk.

A Népszava kigyűjtötte, hogy a Debreceni Egyetemre háromezerrel jelentkeztek kevesebben, itt a 20 százalék körüli a csökkenés, a Miskolci Egyetemen 21 százalékos, a Pannon Egyetemen 25 százalékos, a Kaposvári Egyetemen 31 százalékos, a Corvinus Egyetemre 33 százalékos, a Széchenyi Egyetemen 34 százalékos, a Szent István Egyetemen 36 százalékos, a Neumann János Egyetemen 46 százalékos a visszaesés.

Szegedhez hasonlóan viszonylag megúszták a Pécsi Tudományegyetem, ahol 1600-zal, a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahol 1500-zal és a Budapesti Műszaki Egyetem, ahol mintegy ezerrel jelentkeztek kevesebben. Az ELTE mindössze 600 jelentkezőt veszített, ami bőven a „hibahatáron” belül van.

A felsőoktatási jelentkezések alacsonyan tartása kifejezett célja volt az orbáni gazdaságpolitikának. A miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a munkaalapú társadalmat a kétkezi munkára kívánja alapozni, ehhez – és ahhoz, hogy Magyarország Európa olcsónak számító termelőüzeme legyen – több szakmunkásra és kevesebb diplomásra van szükség. Más kérdés, hogy a egyes közgazdászok szerint a tudáson és a kutatás-fejlesztésen alapuló ipar hosszú távon mindig jövedelmezőbb, mint az összeszerelés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felvételi jelentkezés Szegedi Tudományegyetem felsőoktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés